AMD toži nekdanje zaposlene, ki so odnesli več tisoč zaupnih dokumentov h konkurenci

Matej Huš

18. jan 2013 ob 09:57:52

AMD je vložil tožbo zoper štiri zaposlene, ki so zapustili podjetje pred veliko akcijo odpuščanja in prestrukturiranja. Ti so odšli h konkurenci in Nvidii poleg tehničnega znanja prinesli tudi zaupne informacije. Skupno naj bi Nvidii posredovali več kot sto tisoč elektronskih datotek iz AMD-ja, s čimer se škandal uvršča med večje tatvine industrijskih skrivnosti.

AMD v tožbi pred sodiščem v Massachusettsu Robertu Feldsteinu (podpredsednik strateškega razvoja v AMD-ju) ter menedžerjema Manooju Desaiju in Nicolasu Kociuku očita, da so v šestih mesecih pred zapustitvijo podjetja na svoje zunanje diske pretočili več kot 100.000 zaupnih datotek, ki so jih kasneje posredovali svojemu novemu delodajalcu. Četrti menedžer Richard Hagen je obtožen zgolj novačenja zaposlenih pri AMD-ju. Prvi je prestopil Feldstein, ki je julija lani po uspešnih pogajanjih, ki so AMD-jevim čipom zagotovila mesto v Xboxu, PlayStationu in Wii U, odšel k Nvidii. Podjetje je nato zapustil še Hagen, ki je potem v prestop prepričal še Desaija, ta pa naposled Kociuka. AMD trdi, da ima forenzične dokaze, ki potrjujejo, da so se obtoženi dogovarjali o odtujitvi zaupnih datotek in to storili več mesecev pred odhodom iz podjetja.

Sodišče je že izdalo začasno odredbo, da morajo obtoženi zavarovati ves material, ki ga imajo v posesti in je last AMD-ja, in da ga ne smejo distribuirati naokoli. Ukradeni material ni zgolj tehnične narave, saj si s tem Nvidia ne bi imela mnogo pomagati - tudi Nvidia ima namreč dobre inženirje. Gre za licenčne dogovore, strategije poslovanja in podobno, kar so precej vrednejši dokumenti. Zaradi tega vse obtožene bremenijo kraje poslovnih skrivnosti, nepoštene konkurence, kršitev pogodbenih obveznosti, zarotništva in računalniškega vdora. AMD terja sojenje pred poroto, odškodnino in odredbe, ki bodo prepovedovale razpolaganje s temi dokumenti (slednje so že dobili).

Spomnimo, da je lani Intelov inženir, ki je prestopil k AMD-ju in tja odnesel informacije o Itaniumu, dobil tri leta zaporne kazni.