CES: Sejemsko pohištvo 2013

jype

11. jan 2013 ob 13:40:05

BBC s sejma zabavne elektronike CES poroča o ne le nadaljevanju, temveč celo poglabljanju prakse s katero se tehnološki napredek na tem področju demonstrira na izrazito spolno polariziran način. Zaradi masovne uporabe deklet, ki naj bi moške obiskovalce pritegnile k ogledu izdelkov razstavljalcev, se nekatere na sejmu prisotne medijske organizacije različnih velikosti in oblik zaman sprašujejo, kako naj dekleta pridobijo zaupanje v industrijo, kjer jih kronično primanjkuje, če so v takih osrednjih prireditvah objektificirana daleč prek meja seksizma in mizoginije.

Na vprašanja, povezana z uporabo žensk kot izložbenih lutk z namenom pospeševanja prodaje, se organizator ni želel odzvati, mnenja obiskovalcev, razstavljalcev in osebja pa so bila deljena. Od toženja o neprijetnih občutkih, ker je način predstavitve izdelkov, katerih razvoj ženske z zanimanjem spremljajo in jih tudi z veseljem uporabljajo, tako temeljito usmerjen v zadovoljevanje impliciranih potreb moške populacije, do spraševanja o tem, ali je s pretežno golimi ženskimi telesi na prireditvi, ki poskuša popularizirati napredek na tem področju resnično kaj narobe, ali pa je to zgolj marketinški prijem kot vsak drug. Izraženi so bili tudi pomisleki o posledicah takšnega početja in izpostavljanje dejstva, da je zelo malo žensk, ki bi se dobro počutile pri delu na področju tehnološkega razvoja, še zlasti na področju računalništva, ki je žal znano po nadpovprečnem nivoju jasno izraženega sovraštva do žensk.

Ali pa je vse skupaj morda le posledica združevanja oglaševalskih prizadevanj založnikov pornografije in elektronske industrije z namenom nižanja stroškov v senci svetovne finančne krize izpred petih let?