Windows RT uspešno jailbreakan

darkolord

7. jan 2013 ob 20:32:16

Po nekaj mesecih od izida prvih tablic z operacijskim sistemom Microsoft Windows RT, ki teče na ARM platformi, je nikaragovskemu hekerju vendarle uspelo zaobiti zaščito, ki na tej različici sistema onemogoča poganjanje nepodpisanih namiznih aplikacij. Z uporabo razhroščevalnika, ki omogoča oddaljeno razhroščevanje aplikacij in ima dostop do celotnega pomnilnika naprave, je spremenil zastavico, ki določa način preverjanja digitalnega podpisa aplikacije in s tem omogočil poganjanje poljubnih aplikacij.

S tem, ko mu je nato brez večjih težav uspelo pognati nekaj namiznih aplikacij, je prišel do (za nekatere) presenetljivega zaključka, da je Windows RT polno prenesena (in ne okrnjena) različica sistema Windows 8 in da je ta blokada postavljena bolj iz marketinških kot iz tehničnih razlogov, kar je po eni strani razumljivo, saj želi Microsoft na ta način predvsem razširiti uporabo platforme Windows Store (po treh mesecih ima že več kot 35.000 aplikacij, za kar je na primer iOS App Store potreboval približno 9 mesecev).

Za običajne uporabnike zaenkrat to ne prinaša še nobenih sprememb, saj je postopek odklepanja trenutno še preveč zahteven, poleg tega je nativne aplikacije potrebno ponovno prevesti za platformo ARM (.NET aplikacije, ki so prevedene v platformno nevtralnem načinu, delujejo brez ponovnega prevajanja), a je kljub temu to dobra novica, saj nam daje vpogled v zmožnosti platforme in možnosti, ki jih v prihodnosti lahko prinese.

Kako bo Microsoft odgovoril na to, t.j. ali se bodo na vse pretege trudili to početje preprečiti ali pa bodo morda sčasoma le popustili uporabniški skupnosti, bo pokazal le čas.