Tudi iOS 6 zlomljen, a za zdaj ne javno

Matej Huš

7. jan 2013 ob 18:14:32

Nov Applov mobilni operacijski sistem iOS 6 je precej otežil odklepanje (jailbreaking) telefonov. Najbolj vsestranskega odklepa, ki deluje tudi po ponovnem zagonu telefona brez priključitve na osebni računalnik (untethered jailbreak), namreč več mesecev po izidu iOS 6 še vedno ni. Javno na voljo sta tethered jailbreaka za iOS 6 in iOS 6.0.1 na napravah, ki jih poganjajo procesorji A4 (torej iPhone 4, iPhone 3GS in iPod touch 4G), za novejše pa odklepa še ni.

Ker kar nekaj mesecev ni bilo nobenega javnosti vidnega napredka, so se na internetu razširile govorice, da je Apple učinkovito pokrpal vse luknje in da je jailbreaking v izumiranju. To se ni zgodilo, čeprav hekerji priznavajo, da je razbijanje vedno težje. Tudi novi iOS 6 je dočakal svoj untethered jailbreak, le da uporabniki za zdaj od tega nimajo nič.

David Wang, ki je sodeloval že pri nekaterih preteklih odklepih, je zapisal, da je uspel zlomiti iOS 6, a svojega odkritja ne bo javno delil. Tako se ni odločil, ker bi se bal Applove pravne službe (postopek je namreč v ZDA legalen, a Apple potem ne prizna garancije), temveč ker želi obvarovati skrivnost pred Applom. Trenutni odklep deluje na iOS 6.0.2 na iPhonu 5, a ker bo Apple kmalu izdal verzijo iOS 6.1, Wang odkritja ne bo javno obelodanil. Za uspešen odklep je moral izkoristiti štiri ranljivosti in če bo iOS 6.1 zakrpal eno samo, bo jailbreak neuporaben. Wang pravi, da je pomembno, da ohranimo možnost pogledati iPhonu pod pokrov, zato odkritje ostaja skrito. Hkrati uporabnike tolaži z besedami, da bodo gotovo odkrili še kakšno ranljivost v iOS 6, ki bo omogočala izdelavo jailbreaka, ki bo javno dostopen.