Apple zakrpal luknjo, jailbreaka v novem iOS ni več

Matej Huš

27. avg 2019 ob 12:12:23

Po pričakovanjih je Apple hitro zakrpal nedavno odkrito ranljivost, ki je v novem iOS 12.4 omogočila jailbreak, s čimer smo po dolgih letih spet v manj kot mesecu dni dobili jailbreak, in to za najaktualnejšo verzijo iOS. Apple je izdal izredni popravek, verzijo iOS 12.4.1, ki v resnici vrača popravek, ki smo ga v verziji 12.3 že imeli. Applu je iz neznanih razlogov v iOS 12.4 umanjkal popravek iz iOS 12.3.

Kaj storiti sedaj, je odvisno od želja uporabnikov. Tako Apple kot varnostni strokovnjaki priporočajo, da uporabniki čim hitreje nadgradijo na iOS 12.4.1, saj varnostna luknja poleg jailbreaka omogoča tudi namestitev druge nesnage, kar lahko izkoristijo zlikovci. Sploh ker je popravek na voljo, ranljivost pa s tem zelo dobro znana in opisana, je tveganje za zlorabo še večje. Po drugi strani pa drži, da je težko reči, kdaj bo spet na voljo kakšen jailbreak za aktualno verzijo. Komur je to pomembnejše, naj se posodobitvi izogne in ostane na iOS 12.4.

Apple se je ob izdaji zahvalili tudi raziskovalcem iz Googla, ki so ranljivost prvi odkrili, in skupini Pwn20wnd, ki je sestavila jailbreak.