New York pesti val kraj iRobe

Mandi

31. dec 2012 ob 01:05:40

New York je bistveno bolj varno mesto kot je bilo svojčas, pretežno zavoljo stroge politike prejšnjega župana Gullianija do storilcev nasilnih kaznivih dejanj. Zdajšnji župan Bloomberg je tako podedoval precej ugodne (beri: nizke) statistike kriminalite, ki pa se v zadnjih letih spet dvigajo, pretežno (+3.3% glede na lani) zaradi vala kraj dragih mobilnih telefonov in tablic, posebej tistih jabolčno bele barve.

Županov oddelek za stike z javnostmi zato glasno naproša Newyorčane, naj naprav "ne nosijo na vidnem", posebej ne v rokah ali torbicah. Namesto tega naj jih raje pospravijo na varno v svoje notranje žepe. V ta namen so tudi zakupili oglaševalske termine v lokalnem časopisju oz. pri radijskih postajah. Če namreč ne bi bilo povečanja prav iz tega naslova (iCrime Wawe, kot mu pravijo), bi "se skupna kriminaliteta celo znižala".

Storilce motivira predvsem visoka cena iPhonov, ki tam stanejo 700 ali več dolarjev, čeprav naprava sama stane zgolj 200 in drobiž za izdelavo. Pri tem na veliko pomagajo tudi operaterji, ki zavoljo pritiska Appla ponujajo popust tudi do 400 od teh 700 dolarjev v primeru sklenitve naorčniškega razmerja. Ukradene in odklenjene naprave so zato zelo zaželjene in še vedno drage, kar je pač tisto, kar zanima tatove. Konkurenčni Nexus 4 npr. stane 299 dolarjev in že odklenjen, zato zanimanja zanj niti približno ni toliko.

Še en razlog za prehod na Blackberry. Nove naprave pridejo že konec naslednjega meseca :).