NORAD tudi letos sledi Božičku, a to pot z Microsoftom

Matej Huš

24. dec 2012 ob 05:46:53

Kakor vsako leto od leta 1955, bo Severnoameriško poveljstvo za zaščito zračnega prosotra (NORAD) tudi letos sledilo Božičkovi poti po Zemeljski obli. Tradicija se je nenačrtovano začela, ko je trgovska mreža Sears iz Colorado Springsa v svoji reklami kampanji na letake natisnila telefonsko številko, kamor so lahko otroci poklicali in govorili z Božičkom. Zaradi pomote pa so natisnili številko za izredne primere v CONAD-u (predhodnik NORAD-a), ki je tisto leto prejel ogromno otroških klicev. Od tedaj NORAD vsako leto sledi potovanju Božička, od leta 1997 tudi po spletu.

Na božični večer se v poveljstvu zbere več kot tisoč zaposlenih in njihovih družin, ki prostovoljno dežurajo ter vsem kličočim posredujejo podatke o Božičkovi trenutni lokaciji. Še bistveno večja množica ljudi v zadnjih letih uporablja internet in kar prek spletnih zemljevidov na njihovi strani sledi vsem postojankam. Letošnja pot se bo začela danes ob 8.00 zjutraj po slovenskem času z neposrednim prenosom na NORAD-ovih straneh. Tam bomo našli svežo lokacijo in računalniške (CGI) posnetke najbolj znanih krajev, ki jih bo Božiček obiskal.

Se pa letošnje sledenje Božičku od preteklih vendarle nekoliko razlikuje. Vse od leta 2004 je NORAD uporabljal zemljevide Google Maps, letos pa so se odločili za prestop h konkurenci, saj bodo uporabljali Microsoftov Bing. Odločitev naj bi bila sporazumna, saj je letos Google zagnal lastno storitev Santa Tracker (zanimivo, da bo Googlov Božiček krenil tri ure pozneje kot NORAD-ov). Microsoft pa se je s tem pridružil ponosni skupini 51 podjetij, ki podpirajo NORAD-ovo vsakoletno akcijo. Velja namreč poudariti, da ta davkoplačevalce ne stane niti dolarja, ampak vse stroške pokrijejo pokrovitelji, ki so zelo ponosni, da so lahko zraven. Letos NORAD tudi krepi svojo prisotnost na Twitterju in Facebooku.