Mozilla ukinja 64-bitno različico Firefoxa za Windows

Primož Resman

25. nov 2012 ob 11:06:54

Pri Mozilli so objavili, da ukinjajo razvoj 64-bitne različice Firefoxa za Windows. Razlog za to se skriva predvsem v zmedi med uporabniki, ki jo je povzročila možnost namestitve dveh različic brskalnika. Izbira je bila sicer prisotna pri dnevnih in tedenskih izdajah na vseh treh namiznih platformah, torej na Linuxu, OS X-u in na Windows, največjo zmedo pa je predstavljala predvsem slednja. Različica za Linux je v 64-bitni obliki večinoma že priložena 64-bitnim različicam Linux distribucij (enako seveda velja za 32-bitni par), medtem ko je bila na Oknih priporočena izbira 32-bitne različice z možnostjo izbire 64-bitne verzije z nekaj več klikanja (kot je npr. mogoče namestiti angleški jezik, čeprav nam Mozilla sicer samodejno ponudi slovenski Firefox).

A obilica razširitev, predvsem najbolj popularnih, za delovanje potrebuje 32-bitno osnovo, medtem ko ima majhno število razširitev, združljivih s 64-bitnim Firefoxom, veliko hroščev oz. se pogosto obesijo. Za to so krive predvsem razlike med obema različicama brskalnika. Posledično imajo razvijalci težave s popravljanjem resnih hroščev, saj je nasploh težav in negodovanja uporabnik v povezavi s 64-bitno izdajo veliko. Z ukinitvijo dnevnih in tedenskih izdaj v 64-bitni obliki na sistemih Windows bodo odrezali kar 50 % vseh uporabnikov teh manj stabilnih in bolj pogostih izdaj, medtem ko različice za Linux in OS X ostajajo na voljo.

Seveda bodo ukinjene le uradne manj stabilne izdaje za Windows, saj je za Firefox na voljo izvorna koda, torej načeloma lahko vsak brskalnik prevede in naloži na svojem računalniku oz. lahko celo sam popravi napake. Posledično ni presenečenje, da se je že pojavila iniciativa, ki naj bi poskrbela ne le za namestitvene datoteke sploh, temveč tudi za bolj stabilno 64-bitno izdajo za Windows. 64.bitni Firefox za Windows bo tako še vedno mogoče namestiti, le da bo poznan pod imenom Waterfox Project.