Googlova Motorola znova udarila po Applu

Matej Huš

19. avg 2012 ob 16:25:52

Motorola je v petek zvečer, prvikrat po spremembi lastništva, vložila novo tožbo zoper Apple. Pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) so se pritožili, da iPhone, iPad in iPod Touch kršijo sedem njihovih patentov, zato zahtevajo prepoved uvoza teh izdelkov v ZDA. Junija je sodnik Posner proces med Applom in Motorolo zavrgel in podjetji poslal domov s prepovedjo vlaganja novih tožb glede istih patentov, Motorola pa na novo salvo ni čakala dolgo.

Katere patente točno naj bi Apple kršil, ni znano, ker pritožba še ni javna. Neuradno naj bi bila jabolko spora Siri. Nobeden izmed patentov, ki so problematični, ne sodi v kategorijo standardnih patentov, katere morajo lastniki nujno ponuditi ostalim proizvajalcem v licenciranje po sprejemljivih (FRAND) pogojih. Zgodba je seveda znana in že stokrat prežvečena - Motorola trdi, da bi z veseljem sklenila dogovor z Applom, a naj bi ta trmasto zavračal sklenitev kakršnegakoli razumnega dogovora. Pomnimo, da je Motorola aprila letos že dosegla eno zmago proti Applu, ko je upravno sodišče pri ITC razsodilo, da Apple krši enega izmed patentov. Končne odločitve v tem primeru še ni, a za Apple najverjetneje ne bo boleča, saj je zelo verjetno, da Qualcommova licenca pokriva ta patent (ki je mimogrede standardni in mora biti ponujen kot FRAND) in Applove telefoni, saj so v njih ti čipi.

Motorola je zato preventivno začela novo rundo v obračunu, ki se vleče že tretje leto.

Kar je tokrat drugače (in posebej zanimivo), je, da imamo prvič pred očmi neposreden spor med Applom in Googlom. CNet se je še nekaj dni nazaj v zvezi s sojenjem med Applom in Samsungom spraševal, zakaj se Apple preprosto ne loti Googla kot avtorja Androida, ter s tem kopiranjem zaključi enkrat za vedno. Analitiko so mnenja, da je Google zgolj čakal na dokončanje prevzema Motorole Mobility, kar se je s soglasjem Kitajcev zgodilo konec maja, tako da so mu zdaj na voljo vsi patenti iz Motoroline obsežne zbirke. Najbrž več ni naivno reči, da je kalifornijsko sojenje Samsungu zadnji večji spor tega tipa, saj bo Apple za vsako naslednjo pravno salvo dobil nazaj dobil še eno enako, če ne večjo.