Zaposleni na švicarski SOVI odnesel več TB tajnih podatkov

Mandi

7. dec 2012 ob 19:35:46

Švicarsko zvezno varnostno-obveščevalno službo NDB pretresa resni škandal: neimenovani višje postavljeni sistemski administrator naj bi nekje med pomladjo in poletjem na zunanji disk skopiral več terabajtov tajnih podatkov, ter jih preprosto odnesel iz varovane stavbe na sedežu agencije. Podatke naj bi potem skušal prodati zainteresiranim tujim obveščevalnim službam oz. komercialnim kupcem.

Dogodek bi morda ostal neodkrit, če ne bi največja švicarska banka UBS NDB opozorila, da skuša eden od njihovih zaposlenih odpreti tajni bančni račun (očitno za prejem kupnine za odtujene podatke). Oblasti so potem septembra preiskale njegovo stanovanje, našle omenjene zunanje diske, ter ga tudi aretirale. Trenutno še ni jasno, ali je podatke že uspel prodati, ter če, komu.

Šlo naj bi za talentiranega sistemca z 8 leti delovne dobe pri NDB (oz. njeni predhodnici SND), ki je hitro napredoval in zato imel dostop do vseh zalednih sistemov. Že nekaj časa naj bi bil izjemno nezadovoljen s svojim delodajalcem, bojda zato, "ker niso upoštevali njegovih predlogov za zavarovanje sistema". Iz protesta naj bi vsake toliko časa "nehal hoditi v službo", ko pa še to ni zaleglo, pa naj bi se odločil za omenjeno akcijo. Trenutno naj bi bil na prostosti, ker so roki za pripor že potekli, policijska preiskava pa se seveda nadaljuje.

Britanska MI6 ter ameriška CIA se sta že izrazila skrb, da bi zavoljo sodelovanja z NDB lahko ogrožene tudi njune skrivnosti. V MI6 so še sveži spomini na dve leti star primer zdaj 27-letnega Daniela Houghtona, ki je pri njih v letih 2007-09 delal kot programer, dokler se ni odločil odtujiti internega sistema za prestrezanje e-pošte (..) ter, za zraven, še podatkov o identiteti več 100 tajnih agentov z agencijo. K sreči je nizozemska obveščevalna služba AIVD, h kateri je pristopil, obvestila britanske kolege, da so ga lahko skupaj aretirali po izvedbi navideznega nakupa podatkov za 900.000 funtov. Houghtona naj bi k potezi vodil predvsem pohlep, medtem ko naj bi Švicarja predvsem jeza in razočaranje. NDB seveda že pripravlja revizijo svoje politike dostopa do podatkov.