Bitcoin dobiva prvo banko

Mandi

8. dec 2012 ob 15:00:28

Francosko podjetje Paymium, ki upravlja z bitcoin tržiščem bitcoin-central.net, je naznanilo sodelovanje s francoskima bankama Aqoba in Credit Mutuel, tako da bodo kmalu licencirani za obratovanje kot banka (točneje, hranilnica, se pravi, ne bodo smeli izdajati posojil brez polnega kritja z depoziti).

To bo imelo za njihove stranke en kup ličnih prednosti: pridobile bodo polnovredni bančni račun z možnostjo prejemanja evrskih ali bitcoin depozitov (plače, avtorski honorarji, itd.), avtomatsko pretvorbo med evri in BTC-ji, številko računa (IBAN), debetno kartico, hitrejša in avtomatizirana mednarodna nakazila SWIFT ter vladno kritje depozitov do višine v protivrednosti 100000EUR skozi zavarovalno shemo. Trgovci bodo lahko vključili BTC kot veljavno plačilno sredstvo, brez strahu pred pravnimi zdrahami z davkarijo. Paymium sam pa si zdaj obeta dodatne vire kapitala, saj ne skrivajo ambicij za rast.

Slaba stran sodelovanja, če ji lahko tako rečemo, je obveznost spoštovanja bančne regulative, zlasti glede vladnega nadzora in samodejnega spremljanja prometa v iskanju goljufivih transakcij ali pranja denarja. O tem smo že pisali. Volumni trgovanja z digitalno valuto postajajo zadosti veliki, da vzbujajo vladno pozornost. Kako se bo bitcoin kot valuta znašel v tem hibridnem režimu, bomo zato seveda še poročali.