Ameriški policisti predlagajo 2-letno retencijo SMS-ov

Mandi

4. dec 2012 ob 00:58:46

Tokrat ne govorimo o prometnih podatkih (kdo pošilja komu, kdaj, od kod), ampak kar o vsebini: ameriško združenje policijskih služb v večjih mestih je zveznemu Kongresu predlagalo sprejem retencije vsebine kratkih sporočil (SMS-ov) za obdobje 2 let. Novo bazo utemeljujejo z abstraktno trditvijo, da je "vsebina sporočil velikokrat ključna za izvedbo policijske preiskave", zato tudi toliko bolj bolita nered in lenoba operaterjev, ki vsebino in tudi prometne podatke brišejo prehitro, ter predvsem neenotno. Ne samo, da se do SMS-ov zlikovcev ne da priti, nekateri zlikovci so še posebej priviligirani že z izbiro operaterja.

Verizon tako npr. hrani vse podatke za med tri in pet dni, medtem ko ostali trije - AT&T, Sprint ter T-Mobile sploh ne hranijo vsebine sporočil, ampak zgolj "prometne podatke", pa še to vsak v svojem zapisu in zgolj zgolj za obdobje nekaj mesecev. Standardizirana hramba vsega, z vsebino vred in za dolgo obdobje 2 let bi tako precej pripomogla k policijskim prizadevanjem za pridobitev teh podatkov.

S tem bi se praksa poenotila s pridobivanjem prometnih podatkov za klice, kjer omejitev praktično ni, ne za policije zveznih držav ne za skupne (zvezne) službe.

Čas za vložitev zahtevka je sicer nekoliko nenavaden. V luči e-poštnega škandala Petraeus/Kelly njihov parlament trenutno razpravlja ravno o omejitvah dostopa do e-pošte, se pravi o omejitvi, ne pa razširitvi policijskih pooblastil.