GNOME ponuja štipendije za punce

Mandi

21. nov 2012 ob 11:41:39

GNOME je skupaj z Mozillo, Wikimedio, Fedoro in še nekaterimi dobro znanimi odprtokodnimi organizacijami najavil sveži, že peti krog štipendij za punce programerke. Skupaj je na voljo 20 razpisanih mest z 5.000 dolarjev štipendije, za obdobje od 2. januarja do 2. aprila prihodnje leto.

Outreach Program for Women, kot se shema imenuje, želi povečati delež programerk v odprokodnem programju, ki je izjemno nizek, to kljub temu, da na lastniškem (zaprtokodnem) programju dela že več kot debela četrtina žensk. Podobne programe (gender diversity grants) ponujajo še številne druge organizacije, ter v zadnjem času skoraj vse večje odprtokodne konference (zastonj kotizacija, potni stroški, podobne dobrote). Veliko se dela tudi na odnosu med sodelavci, ki naj bi bil v programerski branži še vedno zelo šovinističen.

Prijavo je potrebno oddati do ponedeljka, 3. decembra, še pred tem pa mora vsaka kandidatka oddati vsaj en odprtokoden prispevek k enemu od vključenim projektov. Štejejo tako koda, kot tudi dokumentacija, dizajn ali marketing. Seznam izbranih kandidatk bodo objavili teden dni kasneje, 11. decembra. Delo se potem začne z 2. januarjem prihodnje leto, pričakuje pa se polni delovni čas (~ 40 ur na teden). Delalo se bo od doma, komunikacija z mentorji pa bo potekala preko omrežja IRC.

V zadnjem krogu, ki je potekal čez letošnje poletje, je že sodelovala tudi mariborska grafična oblikovalka Barbara Muraus (aka. Stereotype), in sicer na dizajnu svg ikonic za namizno okolje GNOME. Slo-Techovke ste tako vljudno vabljene k prijavi. Sicer pa je prihodnji mesec na voljo še začetna delavnica Rails Girls Ljubljana, po zgledu hrvaških kolegic.