Danes in v torek ponoči meteorski dež leonidov

Matej Huš

17. nov 2012 ob 22:15:46

Uzrite se v nebo, meteorski roj prihaja. Vsako leto jih je kar nekaj in na tiste bolj spektakularne vas tudi opozorimo. Danes ponoči svoj vrh dosega vsakoletni meteorski dež leonidov. Na nebu jih vidimo približno teden dni, svoj vrhunec pa dosegajo danes ponoči. Kdor bo zamudil, bo imel popravni izpit že v torek.

Leonidi so posledica kometa Tempel-Tuttle, skozi rep katerega se Zemlja premika vsako leto sredi novembra. Ime so dobili, ker imajo utrinki radiant (mesto, od koder se zdi, da izvirajo) v ozvezdju Leva. Intenziteta meteorskega dežja se vsako leto razlikuje. Letos bosta vrhunca kar dva. Prvi je danes ponoči, a bo relativno nizek, saj je pričakovan ZHR (število utrinkov na uro ob jasnem nebu, če bi bil radiant v zenitu) le okoli 10. Drugi vrh pričakujemo v torek zjutraj (okoli 6.30 po slovenskem času, a glejte raje malo prej, preden se začne svitati), ko naj bi bil ZHR okoli 15. Bodo pa v torek utrinki za odtenek manj svetli. Vrhov je več, ker ima komet več sledi.

Luna nas letos ne bo preveč motila, saj trenutno vidimo le prvi krajec, pa še to večinoma podnevi. Danes je Luna že zašla, v ponedeljek pa zaide ob 22.42 uri po našem času in vzide šele v torek opoldne. Noč na torek bo, tudi kar se vremena tiče, tako idealna za opazovanje leonidov.