Ruski internetni črni trg najbolj razvit in konkurenčen

Matej Huš

6. nov 2012 ob 09:38:21

Če bi radi najeli botnet za pošiljanje gore spama, DDoS-napad na kakšno stran, komu podtaknili trojanca ali imate še kakšno bolj eksotično željo, bo Rusija tisti pravi trg, ugotavlja Trend Micro v svojem poročilu o internetni varnosti v Rusiji. Preiskali so črni trg nezakonitih storitev na internetu in ugotovili dvoje: trg je zelo razvit in živahen, cene pa so zaskrbljujoče nizke.

Kot pojasnjuje Rik Ferguson, je trg že zelo razvit, saj deluje že več let, na njem pa je mogoče kupiti ali najeti vse, kar si zaželimo. Rusija je zaradi pomanjkljive zakonodaje, slabega nadzora in velikega bazena sposobnih ljudi prvi tovrstni center na internetu, nedaleč pa sledita Brazilija in Kitajska.

Nakup srednje velikega botneta stane 700 dolarjev, najem pa le okoli dva dolarja na uro. Nakup trojanca, ki ga posadite na računalnik tistega, za komer želite vohunite, stane okoli 300 dolarjev. Vdor v račun Gmail velja 150 dolarjev, izvorna koda botneta Zeus stane 200 dolarjev, pošiljanje spama pa kakšnih 10 dolarjev za milijon sporočil. To so le najbolj pogoste storitve, najdeta pa se ponudba in povpraševanje tudi za nišne.

Seveda pa se spreminjajo storitve, ki so nek trenutek popularne. Lažne strani in lažni protivirusni programi so bili včasih zelo priljubljeni, danes pa zanimanje upada. Povsem drugače je z ranljivostmi (exploit) za specifične programe in sisteme, ki so vedno bolj popularne. Širi se tudi raba ransomwara, torej programske opreme, ki vam zaklene dokumente in vas izsiljuje. Botnet Zeus pa je ena večjih prodajnih uspešnic, saj zelo dobro kljubuje času in gre še vedno za med.