FBI zaskrbljen zaradi bitcoina

Matej Huš

12. maj 2012 ob 11:35:29

Na splet je prijadral interni dokument ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), v katerem analizirajo grožnje za pregon organiziranega kriminala, ki jih zaradi nekaterih svojih edinstvenih značilnosti predstavlja bitcoin.

O bitcoinu smo na naših straneh že večkrat pisali. Gre za elektronsko valuto, ki se ustvarja z izračunavanjem zgoščevalne funkcije, njena količina pa je z matematičnim algoritmom navzgor omejena na 21 milijonov enot. To pomeni, da valute ni mogoče ponarejati. Valuta je lahko s pravilno uporabo anonimna. Vse transakcije so javne in se oznanjajo preko P2P omrežja, po drugi strani pa lahko vsakdo pridobi poljubno število anonimnih denarnic (analogno tekočemu računu), kar omogoča zakrivanje identitete. To so nekatere privlačne lastnosti, ki bitcoinu omogočajo uporabo za neregulirano anonimno kupovanje na internetu. FBI se boji, da bo to v odlično pomoč kriminalu.

Poročilo, ki so ga pripravili 24. aprila, sicer nima oznake tajno, a je bilo namenjeno le za interno uporabo. Ta teden je zaokrožilo tudi po spletu. V njem FBI ugotavlja, da ker bitcoin nima centralne banke in klasičnega sistema za poravnavo, kar kliče po nelegalni uporabi, k čemur anonimnost le še pripomore. FBI je tako ugotovil, da se je botnet Zeus lani prodajal tudi za bitcoine (poleg Liberty Reserve in WebMoney). Tudi LulzSec je nabiral boticone za nakup botneta. Seveda ga ne uporabljajo le nelegalni igralci, saj donacije v bitcoinu recimo sprejemajo tudi Fundacija Wikimedija, Freenet in podobni.

Dodatna nevarnost bitcoina je seveda tudi neizpodbojnost transakcij, kar spodbuja kraje. Stanje na računu (oziroma v denarnici) je zapisano v datoteki na disku, ki (vsaj v starejših odjemalcih) ni šifrirana. Če napadalci pridobijo dostop do te datoteke, lahko njeno vsebino poljubno prenašajo, transakcij pa ni mogoče niti razveljaviti niti izslediti. Tovrstni primeri so že dogajali; lani junija je veliko prahu dvignila kraja 25.000 bitcoinov, ki so bili tedaj vredni skoraj pol milijona dolarjev. Danes je sicer tečaj upadel na približno pet dolarjev za bitcoin in prav to volatilnost tečaja štejejo v FBI kot pozitivno, saj naj bi odvračala večjo angažiranost kriminalnih združb. A če se tečaj bitcoina ustali, bo ta problem odpadel.

Bitcoin sicer ni povsem anonimen, kot so pokazali raziskovalci že lani. S temeljito analizo bi organi pregona sicer mogli povezati uporabnike z njihovimi javnimi ključi, ki identificirajo njihove denarnice, a je v praksi to težko izvedljivo. Hkrati vsebuje objavljeni dokument navodila, kako lahko ta postopek znatno otežimo - z uporabo novih denarnic za vsako transakcijo, vodenjem prometa preko anonimizatorjev in tora, pranjem denarja prek tretjih strani itd. Pravzaprav je najbolj kritična točka pretvarjanje bitcoinov v denarne valute. Dokler se plačila izvajajo izključno v bitcoinih, jih je zelo težko izslediti.