Francija, Nemčija razmišljata o novi avtorski pravici na izvlečke novic

Mandi

31. okt 2012 ob 01:25:08

Kot že rečeno, se francoski izdajatelji časopisov čutijo oropane s strani Googla, ki na svojem iskalniku prikazuje izvlečke njihovih novic, opremljene s svojimi (tj. ne njihovimi) oglasi, oni pa od tega nimajo nič. Nič zato, ker naj bi bili ti povzetki za bralce več kot dovolj, tako da do klika na novico in s tem obiska časopisove spletne strani naj sploh več ne bi prišlo. Google naj bi se tako bolj ko ne prostodušno mastil na njihovih vsebinah.

Tukaj ne gre za osamljeno idejo. Nemška vlada je avgusta podprla predlog novele zakona o avtorski pravici, s katero bi le-to razširili tudi na izvlečke časopisnih člankov, ki so prikazani na spletu (še posebej pa na spletnih iskalnikih). Z uveljavitvijo tega novega avtorjevega upravičenja (ki bi bilo skoraj vedno itak preneseno na založnika) ter uvedbo kolektivnega upravljanja zanj bi bili Google in drugi bolj ko ne prisiljeni plačati za pravico do indeksiranja nemških novičarskih strani. Če ne, bi jih namreč hitro doletela tožba od velikana tipa GEMA (nemški SAZAS). Seveda ni trajalo dolgo, da se je ideja prikupila tudi pri francoski zvezi izdajateljev časopisov, ter posledično pri njihovi vladi. Googlov Eric Schmidt je nato zaskrbljenega obraza odletel v Pariz, na uradni sestanek s predsednikom Hollandejem. Sestala sta se včeraj, Hollande pa je ostaja neomajan, rekoč, da "Google preprosto ne plača dovolj davkov v Franciji, glede na to koliko dobička ustvarijo z uporabo francoskih vsebin".

Hallande je Schmidtu sporočil, da pričakuje sporazumni dogovor med Googlom in časopisarji (SEPM, IPSA) do konca leta, sicer bo vlada naredila svoje in novelirala zakon po nemškem zgledu. Schmidt je lahko zgolj komentiral, da bi bil tak zakon zelo škodljiv za nadaljnji razvoj internetnih storitev.

Morda pa to je rešitev za časopisno industrijo.