Nakup Oken kot davčna olajšava

Mandi

25. okt 2012 ob 21:56:23

Tako kot naš, tudi avstralski davčni urad že nekaj let ponuja program za varno in elektronsko oddajo davčnih napovedi (e-tax), a zgolj za Microsoftova Okna. Zavoljo tega so prejeli serijo pritožb davčnih zavezancev, ki uporabljajo drug operacijski sistem, zlasti Applov OS X. Urad se že vse poletje na veliko opravičuje, da so sicer že oddali javno naročilo zanj, vendar za letošnjo napoved, ki se zaključi ravno ta mesec, žal še ne bo nared..

V vmesnem času Apple oz. GNU/Linux uporabnikom priporočajo nakup virtualizacijskega programa, npr. VMWare Fusion, Parallels Desktop ali Boot Camp, ter pripadajoče licence za katerakoli Okna od XP naprej. Uporabniki si naj potem izdelajo navidezni računalnik z Okni, ter program e-tax poženejo v njem. Linux uporabniki lahko srečo preizkusijo tudi z kompatibilnostnim okoljem Wine, čeravno tam ne jamčijo za pravilno delovanje programa.

Seveda pa lahko stroške nakupa virtualizacijskega programa ter lincence za Okna uveljavijo kot davčno olajšavo, a zgolj v tistem delu, ki služi za pripravo davčne napovedi. Dolžnost obrazložitve je tukaj na uporabnikih samih.