Facebook dobiva podatke z davčnih napovedi Američanov

Matej Huš

23. nov 2022 ob 17:27:59

Večina ameriških storitev za oddajo davčnih napovedi, kamor sodijo H&R Block, TaxAct in TaxSlayer, je finančne podatke strank breze njihove vednosti posredovala Facebooku, razkriva The Markup. Uporabljale so kodo Meta Pixel, ki Facebooku ne pošilja le osebnih podatkov (imena in elektronski naslovi), temveč celo podatke o prihodkih, plačanih davkih, vzdrževanih družinskih članih ipd. S temi podatki Facebook polni svoje algoritme in baze, da še natančneje profilira uporabnike, sumijo.

V ZDA se davčne napovedi lahko oddajajo elektronsko in približno 150 milijonov zavezancev to tudi stori, za kar uporabljajo komercialne storitve. Oddaja davčne napovedi je namreč v ZDA bistveno kompleksnejše opravilo kakor v Sloveniji. Prav tako se ni mogoče izogniti privatnim podjetjem, ki omogočajo elektronsko oddajo napovedi, kar je postal ogromen posel. Letno je vreden več kot 11 milijard dolarjev. Te storitve omogočajo izračun davčnih podatkov, a ker na svojih straneh uporabljajo kodo Meta Pixel, se delijo tudi s Facebookom. Meta Pixel je košček kode za sledenje uporabnikom in analitiko, ki ga ponuja Facebook. Kaj se posreduje Facebooku, pa določa upravljavec kode Meta Pixel - torej Facebook. Pri tem Facebook ni edini krivec, saj tudi Googlova analitika zbira te informacije, a kot kaže brez imen.

Za zdaj kaže, da je prizadetih nekaj deset milijonov ljudi, ki so uporabili storitve, za katere vemo, da podatke posredujejo Facebooku. Nekatere druge storitve pa sicer ne pošiljajo finančnih podatkov, temveč osebne podatke. To je v resnici zelo pogosto in se dogaja pri večini spletnih strani, ki uporabljajo Facebookovp analitiko. Podjetja zagotavljajo, da za odtekanje podatkov niso vedela in da bodo ukrepala.

Facebook ima ogromno prisotnost na internetu. Že leta 2018 je Pixel živel na več kot dveh milijonih straneh, danes je tega še več. Iz Facebooka so sporočili, da je pošiljanje finančnih podatkov nedopustno in v nasprotju s pravili uporabe Pixla, zato te podatke odfiltrirajo. Ali je to res, ne vemo. Bo pa zgodba zagotovo dobila epilog, ker ameriška finančna uprava zelo strogo regulira dostop do teh podatkov in izrecno prepoveduje nepooblaščeno uporabo.

E-davki torej niso najslabša rešitev pod soncem.