Mar prihaja DRM tudi za 3D tiskalnike?

Mandi

17. okt 2012 ob 14:24:17

3D tiskalniki so od svojih skromnih začetkov prišli že zelo daleč, skupaj z njihovim razvojem in cenjenjem pa se začenjajo pojavljati skrbi, da bo pa zdaj širša javnost začela tiskati stvari, ki jih naj ne bi smela. Bodisi zavoljo državnih (npr. tiskanje orožja) bodisi zasebnih interesov. 3D tisk je pač ultimativna oblika kopiranja, ali "piratiziranja", kot mu danes pogosto pravimo. The Pirate Bay npr. že od januarja naprej ponuja torrente z načrti za tiskanje ("Physibles").

Intellectual Ventures, eden petih največjih imetnikov patentov v ZDA ter najbrž najbolj znan patentni trol sploh, seveda ni mogel manjkati na tem potencialno cvetočem trgu. Pravkar so pridobili izjemno širok patent na sistem za kontrolo proizvodnje, ki omogoča omejevanje individualne in serijske proizvodnje na podlagi pestre palete tehnogij, med drugim 3D tiskanja. Zanj konkretno so si zamislili vzpostavitev posebnega spletnega registra zaščitenih načrtov, v katerega bi velika podjetja naložila svoje izdelke, nakar bi 3D tiskalniki pred tiskanjem vsakega posamičnega predmeta predhodno preverili, a ni le-ta mar zaščiten. Če bi navdušenec denimo želel izdelati kopije priljubljenih plastičnih igračk ali junakov iz svoje priljubljene TV serije, bi mu takšen sistem pač rekel "ne".

Ni še čisto jasno, kdaj in če bo ta sistem našel svojo pot v tiskalnike. Intellectual, ki ga sicer vodi nekdanji tehnični direktor Microsofta Nathan Myhrvold, je namreč znan predvsem po svojem apetitu za hitri zaslužek, tako da bi v bistvu lahko počeli prav obratno: tožili vse proizvajalce, ki bi želeli uvesti svoj DRM sistem. Najbolj verjetna pot bi zato vključevala sodelovanju z vladami, ki si bodo tako ali drugače želele omejiti možnosti za 3D tiskanje, kot stransko posledico (ti. function creep) pa bi sistem potem našel še rabo kot perverzna oblika zaščite intelektualne lastnine.

Kot zanimivost: japonska izpostava ameriške zveze glasbenih založnikov (RIAA) trenutno intenzivno lobira za vzpostavitev podobnega sistema za digital downloade, tako da bi moral ISP s pomočjo deep packet inspectiona nadzirati, kaj želi uporabnik sneti s spleta (web ali p2p), ter v primeru suma kršitev avtorskih pravic avtomatsko blokirati prenos. Hitro se lahko zgodi, da jim bo uspelo. Ravno prihodnji mesec namreč začenja veljati nov japonski zakon o avtorskih pravicah, ki določa kazen zapora za uporabo p2p omrežij, in to tudi za prenose s strani domačih uporabnikov, kljub temu, da ves ostali svet rine v diametralno nasprotno smer.