Sporni videoposnetek na YouTubu blokiran v čedalje več državah

Matej Huš

17. sep 2012 ob 20:54:24

Sporni posnetek nizkoproračunskega kratkega filma o preroku Mohamedu, ki je razjaril prebivalce v muslimanskem arabskem svetu in služil kot povod za hude izgrede, je postal nedostopen še v nekaterih državah, je sporočil Google. Čeprav posnetek ne krši nobenega (zahodnega) zakona niti Googlovih pogojev uporabe storitev, ga je Google zaradi izjemnih okoliščin blokiral v Egiptu in Libiji. Odločitev za tovrstno samo-cenzuro je sprožila pomisleke tudi v zahodnem svetu, kjer so ključne polemike, ali je dopustno kratiti pravico do svobode izražanja zgolj zato, ker v neki državi izbruhnejo nemiri, čeprav se ni zgodila nobena kršitev zakonov.

Google zagotavlja, da je blokada v Egiptu in Libiji začasne narave in da so se odločili za manjše zlo. Poteza je resnično boljša kakor v Afganistanu, kjer je vlada enostavno blokirala celoten YouTube. Toda ker nemiri v arabskem svetu ne jenjajo, se je Google odločil posnetek blokirati še v nadaljnjih državah. Posnetek je nedostopen tudi v Indoneziji, Maleziji in Indiji. Indonezijsko ministrstvo za telekomunikacije je potrdilo, da je Google blokiral dostop do 16 podstrani na YouTube, ki so povezane s spornim videoposnetkom. Poleg tega se je indonezijska vlada obrnila še na kanadski RIM, ki je prav tako preprečil dostop do posnetka uporabnikom svojih telefonov v Indoneziji (RIM namreč uporablja svoje strežnike, zato klasične geografske blokade ne zaležejo). Indija je potrdila, da so od Googla zahtevali odstranitev videoposnetka, ker da krši indijsko zakonodajo. Google jim je ustregel. V Maleziji se je zgodilo isto.

Na koncu so se ustrašile celo ZDA, ki so na Google pritisnile in od njega zahtevale, da videoposnetek preveri za skladnost s svojo politiko o ničelni toleranci do sovražnega govora in ga odstrani. Google je dejal, da niso odkrili nobenih kršitev, in posnetek v ZDA ostaja viden.