GoDaddy napaden

Mandi

11. sep 2012 ob 12:19:58

Sinoči je bil GoDaddy, vodilni svetovni ponudnik registracije domen, žrtev obsežnega DDOS napada (po naše porazdeljane zavrnitve storitve). Val ni odnesel zgolj njihove spletne strani, ampak tudi DNS strežnikov oz. strežnikov za gostovanje spletnih strani. To pa nikakor ni šlo mimo neopaženo, saj GoDaddy trenutno upravlja z blizu 48 milijoni spletnih domen, od teh pa so mnoge vpisane ali celo gostovane prav na njihovih strežnikih. Številna spletišča so ostala nedosegljivi, rezultati iskanja po Googlu niso vodili nikamor, celo YouTube je začel močno štekati.

Za nas Evropejce to niti ni bil problem, saj se je vse zgodilo ponoči, medtem ko so Američani (vsaj sodeč po Twitterju) imeli konkretno pokvarjen večer. Odgovornost za napad je, prav tako po Twitterju, prevzel brazilski heker z nadimkom "Anonymous Own3r", ki se imenu primerno tudi šteje kot del ohlapno povezanega hekerskega kolektiva Anonymous. Kot je povedal v seriji twittov, napad ni bil povezan z lanskimi protesti zoper GoDaddy zavoljo njegove podpore predloga zakona SOPA, ampak ga je izvedel "zaradi testiranja varnostne infrastrukture" ter "še nekaterih drugih razlogov, ki jih zdaj ne more sporočiti". Zanimivo je, da "uradni" Anonymous preko Twitterja namignil, da z napadom nimajo nič, ter da morda sploh ne gre za napad, ampak interno šlamparijo na GoDaddy-evi strani.

Stvari bi počasi že morale biti nazaj na svojem mestu, GoDaddy pa je vmes preselil svoje DNS strežnike na VeriSign..

Dodatek: GoDaddy je pravkar sporočil, da izpad ni bil posledica "zunanjega vpliva", ampak njihove lastne interne napake, specifično okvar na routing tabelah.