AMD pocenil procesorje

Matej Huš

27. avg 2012 ob 16:21:03

V konkurenčnem boju z Intelom je AMD posegel po orožju, ki ga imajo kupci najraje. Odločil se je za občutno znižanje cen, tako da bodo procesorji za namizne računalnike cenejši tudi do petine. To je že druga letošnja pocenitev, saj so cene nižali že aprila. Od danes naprej veljajo nove cene, ki jih vidite v grafiki, ki so jo pripravili na ComputerBase.

Poleg znižanj cen je AMD predstavil tudi novinca, in sicer AMD FX-4130. Gre za štirijedrnega bulldozerja, ki teče s 3,8 GHz (3,9 GHz v načinu Turbo), ima 4 MB tretjenivojskega predpomnilnika in deklarirano najvišjo porabo (termalni dizajn) 125 W. Stal bo 112 dolarjev, v ZDA pa prednaročila pobirajo že cel teden.

Cenijo pa se procesorji iz družin A, FX in Phenom II. Prvi in drugi so cenejši za 10-20 odstotkov, medtem ko so se cene slednjim znižale najmanj. Izjemi sta Phenom II X4 955 BE in Phenom II X4 965 BE, ki sta cenejša za 23 oziroma 21 odstotkov. Kot je že v navadi, znižanje cen omogoča čiščenje zalog in napoveduje nove izdelke. APU-je iz serije Llano bodo zamenjali trinityji, FX pa bodo dobili nove, hitrejše predstavnike (kodno ime Vishera).