GNOME razmišlja o svojem operacijskem sistemu

Mandi

9. avg 2012 ob 00:13:18

GNOME-ov UX designer, Allan Day (sicer zaposlen pri RedHatu), je pravkar razgrnil načrte za naslednje leto in pol. Krovno ime za projekt bo "GNOME OS", izšel pa naj bi tam marca 2014. Kot pravi, se jim ideja lastnega OS-a preprosto zdi "najprimernejši način" za nadaljnji razvoj namiznega okolja GNOME. Kako točno bo izgledal, še ne morejo povedati, so pa predstavili njegove poglavitne poteze.

Za začetek mislijo implementirati novo okolje za razvoj aplikacij, z vgrajenim peskovnikom (sandbox) za posamezne aplikacije, tako da bi lahko ena verzija ene aplikacije mirno živela več let, neodvisno od dogajanja na sistemu. Potem bi razvijalcem ponudili neke vrste SDK, tj. komplet novih in boljših orodij za razvoj aplikacij, z vključenim avtomatskim testiranjem z OSTree. To slednje naj bi bilo nared že v 6 mesecih, se pravi ravno okoli novega leta.

Na njegovem lastnem področju, uporabniški izkušnji (UX), mislijo na novo napisati kup ključnih namiznih programov - pregledovalnik dokumentov, fotk, glasbe in prenosov. Posebej jih skrbi, kako se bodo ti programi obnašali na tablicah, zato načrtujejo tudi različico za naprave z touchscreenom.

Odzivi na najavo so mešani, predvsem v smislu, da na tej točki zares ne potrebujemo še ene velike GNU/Linux distribucije. Fantje na to pravijo, da je OS mišljen predvsem za lažji razvoj, vse njegove pridobitve pa bodo brez vprašanj zagotovili tudi za ostale, obstoječe distribucije.

Več je na voljo v temle predavanju z GUADECA.