Predogled Officea 2013, omejen na Windows 7 in novejše

Matej Huš

19. jul 2012 ob 19:21:46

Ta teden je Microsoft pokazal predogledno verzijo svojega pisarniškega paketa, ki se bo v 15. inkarnaciji imenoval Office 2013. Zadnja verzija je izšla pred tremi leti in s prihajajočim Windows 8 je bil čas, da v Redmondu pokažejo, kaj so novega pripravili.

Na spletu se kar tare opisov, primerjav in recenzij, zato se ne bo težko poučiti o novostih. Kdor bi Office 2013 rad poizkusil sam, to lahko stori. Novosti je cel kup, glavna pa je sprememba filozofije dostopa do podatkov. Ti bodo sedaj povezani z Microsoft ID-jem, tako da boste lahko do njih pristopili z več naprav, ki bodo priključene na internet. To ni novo, bo pa Office 2013 datoteke privzeto - če se vanj prijavite - shranjeval v SkyDrive. Podobno bo deloval tudi Windows 8, ki bo prav tako veliko uporabljal oblak.

Videz ni pretirano drugačen, saj se še vedno naslanja na trakove iz leta 2007, je pa nekoliko predrugačen za večjo podporo tablicam. Ne pozabimo, da bo imel Windows 8 RT (verzija za ARM) že vgrajen osnoven Office 2013. Tam si Microsoft to lahko privošči, ker nima monopola.

So pa znane tudi specifikacije. Za poganjanje Office 2013 bo potrebno namestiti vsaj Windows 7 (oziroma novejšo strežniško verzijo Windows). Procesor bo moral tiktakati vsaj z 1 GHz, pomnilnika bo treba imeti 1 GB (ali 2 GB za 64-bitno verzijo), prostora na disku pa 3 GB. Za grafično pospeševanje je zaželena kartica s podporo DirectX 10.