Mozilla zaključuje z razvojem Thunderbirda

Mandi

7. jul 2012 ob 13:26:10

Mozilla je sinoči v internem pismu svojim članom najavila, da zaključujejo z razvojem namiznega e-poštnega bralnika Thunderbird.

Poteza je v delu že od januarja, ko so začeli s premeščanjem članov ekipe na druge projekte, vendar so z najavo želeli počakati vsaj do junijskega izida sveže in najbrž zadnje uradne različice 13.0. Odslej bodo skrbeli zgolj za popravke varnostnih in drugih napak, z nadejanjem, da bo breme nadaljnjega razvoja nase prevzela obsežna odprtokodna skupnost, že zbrana okoli Mozille.

Kot je medtem že uradno sporočila predsednica fundacije Mitchel Baker (na sliki), Thunderbird kot striktno namizni bralnik elektronske pošte več nima zadosti visoke prioritete med razvojnimi cilji Mozille, ki so zdaj osredinjeni zlasti okoli mobilnih in spletnih rešitev (Boot-to-Gecko oz. zdaj Firefox OS, nativni iOS brskalnik Junior, mobilni Firefox, spletni urejevalnik kode Thimble, idr.). Konkretno so mnenja, da "email klient danes več ni vir kakšne posebne inovacije" in zatorej "ne najboljši način za porabo sredstev".

Škoda, da se v 100-milijonskem letnem proračunu ne najde dovolj cekinov za razvoj klienta z 20 milijonov uporabnikov, ki si iz takšnega ali drugačne razloga ne želijo uporabljati spletne pošte pri katerem od velikih ponudnikov. Seveda so se že pojavila namigovanja, da je pri odločitvi pomagal tudi pritisk Googla (ki ponuja svojo rešitev GMail v brezplačni različici, oz. plačljivi preko Google Apps), saj je slednji tudi glavni financer fundacije, natančni pogoju pogodbe z njim za zdaj ostajajo skriti.