Izšel TorBirdy, dodatek za anonimno branje e-pošte

Matej Kovačič

7. jul 2012 ob 12:29:30

Razvijalci Tor omrežja so te dni pripavili dodatek za poštni odjemalec Thunderbird z imenom TorBirdy.

Na kratko, gre za "Torbutton za Thunderbird", Icedove in podobne poštne odjemalce, torej dodatek, ki omogoča branje in pošiljanje elektronske pošte s pomočjo zgoraj navedenih poštnih odjemalcev preko omrežja Tor. Dodatek deluje tudi z nekaterimi različicami odjemalca a koledar Sunbird.

Dodatek TorBirdy je trenutno še v eksperimentalni fazi, avtorji pa so prejeli že precej koristnih povratnh informacij (in precej predlogov tudi že implementirali).

Dodatek je mogoče prenesti iz Mozilline spletne strani (trenutno še čaka revizijo Mozilla Foundation), pokukate pa lahko tudi na Github.

Velja seveda poudariti, da je ob uporabi anonimizacije obvezna uporaba šifriranja. V primeru anonimnega branja e-pošte je torej potrebno uporabljati šifrirane protokole (POP3s, IMAPs, secure SMTP) in biti pozoren na možne napade s posrednikom (tim. MITM napade). TorBirdy sicer že preverja ali odjemalec uporablja šifrirane povezave, avtorji pa v aplikacijo tudi vgrajujejo dodatne varnostne mehanizme.

Kljub temu, da gre za izdelek v alfa fazi, pa se TorBirdy pospešeno razvija in upamo, da bo kmalu zapolnil manjkajočo vrzel pri anonimizaciji naših komunikacij.