Po nizozemski blokadi Pirate Baya promet prek torrentov celo narasel

Matej Huš

6. jul 2012 ob 22:19:08

Na veliko razočaranje protipiratskih organizacij in združenjem lastnikov avtorskih pravic se je promet prek protokola BitTorrent po junijski blokadi zloglasne strani The Pirate Bay v Evropi le še povečal. Spomnimo, da je maja nizozemsko sodišče razsodilo, da morajo nizozemski ponudniki dostopa do interneta onemogočiti dostop do Pirate Baya, a deljenja datotek to ni zajezilo. Britansko sodišče je podobno odločitev sprejelo že mesec pred tem. Zgodilo se je nasprotno.

Nizozemski ponudnik dostopa do interneta XS4All je objavil podatke o prometu, ki kažejo, da želenih učinkov ni. Spodnji graf prikazuje promet prek torrentov od januarja do junija letos, pri čemer rdeča črta označuje začetek nizozemske blokade Pirate Baya. Čeprav naj bi bila stran po navedbah nizozemskih ISP-jev nedosegljiva več kot 90 odstotkom njihovih uporabnikov, to ni prineslo rezultatov. Razlogov je več, saj The Pirate Bay ni edina spletna stran, prek katere je mogoče distribuirati datoteke torrent. Nadalje je blokado sorazmerno enostavno obiti, saj zadostuje že navaden posredniški strežnik (proxy), VPN v tujini ali celo le dostop prek IPv6.

RIAA, MPAA, nizozemski BREIN in ostale cehovske organizacije namreč še vedno niso spoznale, da je problem globlji. Uporabniki bi z veseljem plačevali razumne zneske za digitalne vsebine, kot dokazujejo uspehi Steama in iTunesa, a tam kjer teh možnosti ni ali so nepraktične, bodo uporabljali alternative.