Z Androidom 4.1 se Flash poslavlja

Matej Huš

29. jun 2012 ob 23:20:47

Adobe je resno mislil, ko je februarja napovedal, da v prihodnji verziji Androida (4.1 oziroma Jelly Bean) ne bodo podprli Flasha. Aplikacija Flash Player bo prek Googlove trgovine Play (bivši Android Market) na voljo samo do 15. avgusta, nato pa jo bo Adobe umaknil. Tako na Android 4.1 ne bo mogoče niti namestiti starejše, necertificirane verzije Flasha za platformo. Flash Player bo prek Playa na voljo le za tiste, ki bodo imeli že nameščeno starejšo verzijo, in to na starejši verziji Androida. Kdor ima Android 4.0 ali starejšega, naj vseeno poskrbi za prenos in namestitev do tega datuma, čeprav podpora ne bo ukinjena, saj ga kasneje ne bo mogoče namestiti.

Adobe razlaga, da se bodo v Flashu posvetili le okoljema Windows in Mac. Kar se tiče Androida, bo v prednosti prihajajoč standard HTML5, ki s široko podporo večpredstavnosti potrebo po Flashu odpravlja. Flash v Androidu tudi ne bo podprt takole neuradno prek Chroma, saj Adobe z Googlom razvija nov API "Pepper", ki je trenutno še v eksperimentalni fazi in v bistvu predstavlja enotni sloj, ki povezuje brskalnik in vključke, tako da zakrije strojne in platformske podrobnosti. Ker je Pepper le za platformo x86, nam na Androidu nič ne pomaga.

Flash za Android seveda ne bo v trenutku umrl. Nanj ga bo do 15. avgusta možno namestiti povsem uradno (nekateri so to že storili) in tem bo seveda ostal, čeprav bi Adobe rad videl, da ga odstranijo. Tudi starejše verzije Androida brez Flasha, ki ga po 15. avgustu ne bodo mogle več namestiti prek Playa, ga bodo lahko tako kakor Android 4.1 od drugod in ne s Playa. Bo pa Adobe ukinil razvoj in podporo, tako da bo Flash nevzdrževan in se bo počasi itak moral posloviti. Na mobilnih napravah je torej HTML5 tista prava smer.