Skype uvaja nadležne pogovorne oglase

Mandi

14. jun 2012 ob 00:24:35

Skype, ki je od konca lanskega leta v Microsoftovih rokah, bo danes/jutri začel s prikazovanjem "pogovornih oglasov", kot jim pravijo. Gre za klasične banner oglase, ki pa bodo prikazani kot avatar v 1 na 1 pogovoru, sicer samo za uporabnike brezplačne različice (tiste brez skype creditsov oz. naročnine).

"Pogovorni" so zato, ker se nadejajo, da bodo uporabniki - tako v izjavi za javnost - svoj pogovor navezali na vsebino teh oglasov, posebej okoli "svojih unikatnih in zanimivih izkušenj z oglaševano znamko". Da pa bodo lahko začutili to povezavo, je poskrbljeno z individualizacijo oglasov na spol, starost, lokacijo in interese, ki jih Skype zbira skozi uporabnikove preference, morebitno navezanost na facebook račun in vso silo in močjo svojega oglaševalskega omrežja. Individualizacijo bo sicer mogoče delno izklopiti s posegom v menijih in na tejle Microsoftovi spletni strani.

Prvi odzivi so predvsem negativni, češ da bodo tovrstni oglasi pretirano nadležni in češ da Microsoft očitno ne razume prav dobro principov in idej dobrega marketinga (kar bi se dalo argumentirati, glede na "zanimivo" besedilo pesmi na nedavni Norveški NT konferenci in nekatere druge pretekle izkušnje). Dobra novica je vsaj, da skupinski pogovori za zdaj ostajajo brez oglasov, istotako pa tudi vsi pogovori Mac oz. Linux različici Skypa. Bodo pa najbrž tudi to uredili, glede na resnost iniciative - že od početka je namreč na voljo na kar 55 različnih trgih (za Slovenijo žal še ni podatka, smo pa vprašali).