V ZDA znatno manj torrent prometa

Mandi

26. maj 2012 ob 21:37:17

Kanadski proizvajalec mrežne odpreme Sandvine networks je izdal zanimivo poročilo o globalnih internetnih trendih za prvo polovico letošnjega leta. Najbrž najbolj zanimiv podatek zadeva občutni padec deleža torrent prometa z 17,3 % na 11,3 %, a to le v ZDA. V Evropi se še vedno drži z dobrimi 20 odstotki (skupaj 30 % z eDonkey in drugimi p2p klienti), v Aziji pa je sploh visok, skupaj skoraj 66 %.

Pravijo, da glavni razlog za razliko ni v bolj striktnem režimu ščitenja avtorskih pravic (kar itak ne deluje), ampak predvsem v širši ponudbi zakonitih glasbenih in video storitev ("real-time entertainment services"), kot so Netflix, Hulu, oz. Spotify. Samo Netflix v ZDA in Kanadi prinese 32,9 % vsega prometa v večernih urah, kar je že krepko več kot vsi piratski protokoli skupaj. Preboj se je pravzaprav zgodil že lani tega časa in kaže, da je javnost več kot lačna plačljivih medijskih storitev, k torrentu pa se zateka ne toliko zaradi cene, ampak zaradi drugih umetnih ovir, kot so odsotnost internetnega najema nasploh, zamiki v primerjavi s kinom ali TV, nadležne reklame ali podobne stvari, ki prav v ničemer niso v interesu potrošnika.

Industrija zgleda ta poročila bere in v neki meri (baby steps) tudi uvaža, oz. vsaj tako je videti. Novi šef oddelka za tehnično varovanje na internetu, Marc Miller, ki je pred dnevi uradno prišel z Nintenda, je v svojem prvem blog postu izpostavil pomen zakonite streaming ponudbe. Seveda je PR oddelek njegovo izjavo "začinil" z dopisom, da to počno predvsem zato, ker jih "skrbi varnost potrošnikov", v smislu čudnih oglasov, crapwara in virusov, ki redoma čepijo na spletnih portalih za piratske vsebine. Tudi je res, da se je že naslednji blog post vrnil k stari retoriki, tj. kako so uspeli zlobirati izjavo voditeljev G8 o izjemnem pomenu varovanja pravic intelektualne lastnine za svetovno ekonomijo, a kot smo rekli, baby steps.

V opombo je treba povedati, da Sandvine (ustanovili so ga nekdanji Ciscovi inženirji) svoj kruh služi prav z izdelavo omrežne opreme za potrebe izboljšanja kvalitete storitve za potrošnike, to pa vključuje naprave za torrent caching, optimizacijo preusmerjanja p2p paketov po najkrajši poti in na žalost tudi naprave za blokado p2p prometa s proženjem ponarejenih TCP reset paketov. Njihove storitve je na precejšnjo žalost uporabnikov že pred leti uvedel Comcast, eden večjih ameriških ponudnikov dostopa do interneta. Zanimivo vprašanje tudi je, ali operater to sploh sme početi, tako v kontekstu net neutralityja kot tudi v kazenskopravnem kontekstu, saj v končni fazi ne gre za nič drugega kot napad na obstoječo spletno storitev (podobno torej kot DDOS). Prispevek o sorodni metodologiji, to je bombardiranju torrent omrežij s ponarejenimi podatki o neobstoječih seederjih, je že v delu.