Chrome 19 prinesel sinhronizacijo odprtih zavihkov

Matej Huš

17. maj 2012 ob 07:53:03

Poldrugi mesec po izidu prejšnje verzije je s švicarsko točnostjo pred nami že nova inačica Googlovega spletnega brskalnika Chrome. Toda čeprav si verzije sledijo hitro, to ne pomeni, da v njih ni uporabnih novosti. Chrome 19 ima tako poleg precej odpravljenih hroščev še precej drugih uporabnih lastnosti.

Najbolj koristna je gotovo funkcija sinhronizacije odprtih zavihkov med napravami. Chrome že sedaj podpira sinhronizacijo aplikacij, razširitev (vtičnikov), zaznamkov, zgodovine brskanja in tem med različnimi napravami, na katerih uporabljamo Chrome. Pogoj je seveda prijava z Googlovim računom, da nas brskalnik enolično identificira. Tem možnostim je sedaj dodana še sinhronizacija odprtih zavihkov. Tako lahko na mobilnem telefonu brskate s Chromom in pustite vse zavihke odprte, ti pa vas bodo pričakali odprti tudi na namiznem računalniku, prenosniku in povsod drugod. S sinhronizacijo zgodovine delujeta celo gumba Naprej in Nazaj. Druge manj opazne novosti so še preurejen vmesnik za nastavitve in eksperimentalna podpora za JavaScript Harmony ter Web Intents API.

Na varnostnem področju je Google počistil cel kup hroščev. Odpravili so 20 ranljivosti, med katerimi je tudi precej takšnih, ki so jih odkrili uporabniki v sklopu programa Bug Bounty. Google je zanje razdelil 7.500 dolarjev. Skupno je v leto obstoja programa Google nekaj več kot 200 ljudem izplačal skupno 460.000 dolarjev, kar je zanj zanemarljiva vsota. Naslednja verzija izide v začetku julija.