Diablo III je tu

Mandi

16. maj 2012 ob 12:30:25

Po 11 letih razvoja, od tega zadnjih dveh samo za poliranje, je včeraj izšel močno pričakovani akcijski frp Diablo III, za nameček ravno sredi maturitetnega meseca oz. izpitnih rokov. Za petdesetaka ga dobite v bližnji štacuni oz. na spletu.

Večjih novosti niti ni, ker igra tako vizualno kot tudi glede občutka pri igranju ostaja skoraj povsem zvesta dvojki. Pogled je še vedno izometričen, s čimer so po Blizzardovih besedah prihranili na strojni zahtevnosti in hkrati ohranili dober pregled nad situacijo, se pravi konstantnimi vpadi sil pekla z vseh smeri. Svet (Sanctuary), ki se je od razsutja Worldstona na koncu prejšnjega Diabla sicer nekoliko geografsko spremenil, je še vedno temačen in poln podzemnih sob, ki se ob vsakem obisku na novo naključno zgenerirajo. Na poti skoznje igralec rešuje različne naloge, razkriva venomer več zgodbe (podane skozi pogovore z dekardom Cainom in občasne animacije) in počasi, a neutrudno zasleduje Diabla na poti do končnega tretjega obračuna. Boj z hudičevcem je spet v rokah smrtnikov, ker so se angeli varuhi, kot je zdaj že v navadi (Tyrael ..), spet malce prehitlo nalezli lenobe in slabih delovnih navad.

Vaš igralec prihaja iz enega od petih razredov - ti so Witch Doctor (nekromant), Barbar (isto), Wizard (čarodejka), Monk (mešanica assasinke in paladina) in Demon Hunter (mešanica amazonke in čarodejke). Igranje ni zapleteno. S klikanjem po pošastih dobivate izkušnje, cekine (ki jih več ni treba ročno pobirati, dovolj bo dotik) in opremo. Eno vidno razliko prinaša vpeljava uradnega spletnega tržišča - Auction House, kjer bo mogoče prodati ali kupovati želene artikle za cekine oz. resnični denar. Bolj nestrpnim ali nesrečnim igralcem bo to prihranilo kar nekaj grindanja, Blizzard pa si bo za privilegij odrezal svojih 15%.

Trenutno sta na voljo dva načina igranja - puščavniški in kooperativni, oba tudi z hardcore likom (1 življenje vseskupaj), medtem ko je PvP način napovedan za kasnejši dodatek. Kljub temu bo za igranje potrebna stalna internetna povezava, ker igra ne le da vključuje DRM, ampak sproti dobiva znatni del podatkov s strežnikov. Iz tega razloga najbrž na torrentih še nekaj časa ne bo polno delujoče piratske kopije, se je pa protokol že ponudil za hitri prenos kopije igre, kar zna marsikateremu legitimnemu kupcu prihraniti nekaj ur časa.

Seveda brez začetnih težav tudi tokrat ni šlo. Množica igralcev, ki je že prej podrla vse rekorde za predprodaje; je naprej uspešno sesula prijavne strežnike, potem pa še našla precej očitno napako, ki uporabniku trajno prepove igranje (koda 3006). Blizzard že piše obliž.

Skeptiki si lahko naložite demo (1. akt, level cap 13), za ljubitelje spoilerjev pa je na YouTubu že na voljo sklepni filmček. Pa veselo igranje!