Facebook preverja, ali bi plačali za večjo vidnost vaših objav

Matej Huš

15. maj 2012 ob 09:09:00

Facebook bo v petek začel kotirati na borzi, s čimer bo romantičnih časov, če so ti zanj kdaj sploh obstajali, nepreklicno konec. Podjetje in njegovo dobičkonosno bo dnevno vrednotil najbolj strog ocenjevalec - trg. Ker bo tržna kapitalizacija podjetja slabih 100 milijard dolarjev, bodo investitorji za svoje vložke zahtevali konkretne donose. In Facebook ta hip ima problem, kako monetizirati svojo ogromno uporabniško bazo in priljubljenost, čeprav so poslovni izkazi še vedno zelo pozitivni. Ena izmed enostavnih rešitev je zaračunavanje nadstandardnih storitev uporabnikom, kar sedaj preizkušajo.

Novo zamisel so prvi opazili novozelandski uporabniki Facebooka, ko so zagledali možnost plačila nekaj dolarjev za večjo vidnost svojih objav. Sprva je vse skupaj smrdelo po prevari, a je Facebook potrdil, da gre za resničen eksperiment. Izbranim uporabnikom so prikazali dodatno možnost Highlight (poleg Like in Comment), kjer so lahko prek PayPala ali s kreditno kartico plačali za večjo vidnost objave. Ta je potem dlje časa na prvem mestu v pogledu ostalih prijateljev, ni pa drugače obarvana. Facebook testira, koliko odstotkov ljudi je pripravljenih za ta izkaz nečimrnosti plačati in koliko. V ta namen so zneski nihali, in sicer od nič do do zgornje meje 2,5 novozelandskega dolarja (oziroma poldrugega evra).

Facebook sicer na vsakem koraku zagotavlja, da je brezplačen in bo takšen tudi ostal, a nikjer ne piše, da to velja za vse storitve. Trenutno sicer Facebook zbira denar od oglaševalcev, ki jim je nekaj podobnega ponudil že februarja v obliki Premium Ads. Takrat so igrali na noto, da povprečni oglas zadene le 16 odstotkov ciljne populacije, za višje plačilo pa bi Facebook ta odstotek povečal. Kot trdi Facebook, je situacija pri objavah uporabnikov še slabša, saj jih prebere le 12 odstotkov prijateljev.