Ljubljana dobiva največje brezžično omrežje v Sloveniji

Matej Huš

11. maj 2012 ob 10:25:24

Mestna občina Ljubljana (MOL), Telekom Slovenije in Nil so podpisali pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu (izjava za javnost), v okviru katerega bodo v Ljubljani postavili največje slovensko celovito brezžično omrežje za dostop do interneta, ki bo po njihovih besedah pionirsko tudi v svetovnem merilu. Do konca prihodnjega leta bo pokrita velika večina območje Ljubljane znotraj avtocestnega obroča in dobršen delež preostale MOL. Brezplačna uporaba bo časovno omejena in namenjena prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane, omrežje pa bodo izkoriščali tudi javni zavodi.

Pilotski projekt, v okviru katerega so postavili 25 dostopnih točk, je končan z dobrimi rezultati. Zato se bodo že oktobra letos lotili postavitve dostopnih točk v centru Ljubljane, ki bodo nared do konca leta in bodo pokrivale 90 odstotkov površin. Do junija 2013 bodo pokrili 80 odstotkov vseh naseljenih površin znotraj avtocestnega obroča, nato pa bodo pokritost razširili še do zunanjih meja MOL, koder bo pokritost 35-odstotna. Skupno bodo postavili 1360 dostopnih točk. Partnerstvo so sklenili za 10 let, zasebna partnerja pa bosta vanj vložila 10 milijonov evrov začetnih sredstev in nato vsako leto 2 milijona evrov za vzdrževanje. MOL bo prispevala infrastrukturo v vrednosti 15 milijonov evrov. Projekt naj bi postal dobičkonosen po osmih letih.

Omrežje bo na pol zastonj, podobno kot je storitev Bicikelj. Vsaka naprava bo lahko eno uro na dan brezplačno dostopala do interneta (Wi-Fi Internet). Tehnično še ni dorečeno, kako se bo to zagotavljalo (npr. s preverjanjem MAC-naslovov), niti ni jasno, kako se bo tržila in obračunavala dodatna poraba ter ali bo ponudnik omejeval določene vrste prometa (npr. torrent). Dostop do enotnega spletnega portala, ki obsega strani MOL in ostale strani s koristnimi informacijami o dogajanju v Ljubljani, bo časovno neomejen. Tehnično opremo s podporo standardu 802.11n, katerega dolgo sprejemanje je po besedah direktorja mestne uprave MOL Vasje Butine tudi razlog za zamudo tega že za prvi mandat obljubljenega projekta, bo prispeval Cisco. Teoretična najvišja hitrost dostopa bo 120 Mbps, se bo pa seveda delila med uporabnike.

Kapacitete omrežja se bodo delile v razmerju 50/50. Svojo polovico bo MOL ponudila še javnim zavodom, katerih ustanoviteljica je, ki bodo lahko do interneta prek novega omrežja dostopali brezplačno. Kot pravi Janković, gre za pionirski projekt v svetovnem merilu, saj bo partner Nil poskrbel za integracijo storitev v zasebni mestni oblak in konsolidacijo omrežja. Nastalo naj bi enotno telekomunikacijsko omrežje, ki bo prevzelo tudi VoIP in mobilno telefonijo, tako da bodo klici med poslovnimi subjekti MOL veljali za interne in bodo brezplačni. Telekom Slovenije si kot ponudnik celotne telefonije in številnih drugih IT-storitev za MOL od projekta obeta več prihodkov iz MOL in podobne posle tudi drugod po Sloveniji, je povedal predsednik uprave Ivica Kranjčevič, medtem ko MOL pričakuje precej več storitev v primerjavi s stanjem danes. Svojo polovico kapacitet bo Telekom Slovenija tržil na trgu (nadzor na parkiriščih, semaforji, internet itd.).

V okviru projekta bodo dogradili tudi omrežje Eduroam, ki bo postalo vključeno v omrežje. Študentom bo omogočen brezplačen dostop, a z nekaterimi omejitvami hitrosti in dovoljenega prometa.