Googlova umetna inteligenca za manj zastojev na cestah

Matej Huš

17. avg 2024 ob 14:14:59

Google je lani zagnal pilotni program Green Light, s katerim želijo izboljšati pretočnost cest v mestih. Projekt teče v trinajstih mestih na štirih celinah, med katerimi je tudi nemški Hamburg. V ZDA sta to Seattle in Boston, v Indiji pa na primer Bangalore. Projekt ne vključuje celotnih mest, temveč skupno 70 križišč v vseh mestih, kjer deluje.

Cilj je preprost - zmanjšati čas, ki ga vozniki prebijejo v zastojih, zmanjšati porabo goriva in povečati pretočnost prometa. Najučinkovitejša rešitev za boj proti gneči je seveda zmanjšanje prevoženih kilometrov in števila vozil, a delne uspehe je možno doseči tudi drugače, denimo z optimizacijo semaforjev. To skuša doseči Google.

Projekt je možen, ker ima Google ogromno podatkov o prometu od voznikov, ki uporabljajo njegove telefone in po možnosti še Google Maps. Prvi rezultati so vzpodbudni, poročajo iz Seattla. Green Light je analiziral promet in ponudil jasne in izvedljive predloge, prepoznal je ozka grla in potrdil nekaj obstoječih. Po prvih podatkih - resda Googlovih - lahko sistem za 30 odstotkov zmanjša število ustavljanj pred semaforji in za 10 odstotkov zniža emisije.

Semaforji so sicer treh vrst: neumni, ki imajo fiksne intervale, z indukcijsko zanko, ki zaznajo vozila pred semaforjem, in pametni, ki upoštevajo tudi druge informacije iz bolj oddaljenih senzorjev in kamer. Slednjih je precej malo, ker sta postavitev in vzdrževanje draga. Googlov Green Light omogoča, da se pametno vedejo tudi sicer neumni semaforji, saj dobijo informacije od Googla. Ta uporabi tudi orodja umetne inteligence, da prepozna semaforje iz vzorcev vožnje voznikov in nato izračuna, ali bi bilo možno intervale spremeniti v pretočnejše. Projekt je za zdaj za mesta brezplačen.