Dobičkonosen LinkedIn kupuje SlideShare

Matej Huš

5. maj 2012 ob 09:45:55

LinkedIn je napovedal, da kupujejo SlideShare. Podjetji sta sodelovali že doslej, sedaj pa se bosta platforma za mreženje med poslovnimi partnerji (LinkedIn) in priljubljena stran za objavljanje predstavitev, dokumentov, seminarjev (SlideShare) povezali še tesneje. V izjavi za javnost so zapisali, da bo združitev prinesla prednosti uporabnikom obeh strani. Na LinkedInu (kjer je sicer že sedaj mogoče vgraditi povezavo do predstavitev na SlideSharu) se bodo partnerji lahko predstavljali s predstavitvami, po drugi strani pa bodo uporabniki SlideShara takoj videli, ali ima oseba, ki je objavila neko vsebino, poslovne kontakte na LinkedInu (spet, to je sicer že mogoče izvesti).

LinkedIn bo za SlideShare, ki je bil ustanovljen leta 2006 in je kasneje na javni ponudbi delnic zbral vsega tri milijone dolarjev, do danes pa je zrasel na 29 milijonov uporabnikov mesečno in devet milijonov objavljenih dokumentov, odštel 118,3 milijona dolarjev. Približno 45 odstotkov kupnine bodo plačali z denarnimi sredstvi, preostanek pa z lastnimi delnicami, so sporočili iz LinkedIna. Posel bo dokončan do polletja. Mimogrede, LinkedIn ima 161 milijonov članov in 107 milijonov obiskov mesečno.

Mimogrede je LinkedIn objavil še poslovne izide, ki so nad pričakovanji analitikov. V preteklem četrtletju so ustvarili 188,5 milijona dolarjev prihodkov (lani 93,9 milijona) in pet milijonov dolarjev dobička (lani 2,1 milijona). Analitiki so pričakovali zgolj pozitivno ničlo, zato je delnica po objavi rezultatov poletela za sedem odstotkov.