Google izrinil Microsoft na ameriškem razpisu za 90.000 pisarniških licenc

Mandi

3. maj 2012 ob 21:13:43

Ameriško minisrtstvo za okolje in prostor (Department of the Interiour oz. DOI, ko jim pravijo) je pravkar najavil podpis nove krovne pogodbe za dobavo pisarniških storitev. Za ~90 tisoč svojih zaposlenih so izbrali Google Docs, Gmail, Calendar in druge oblačne storitve, na škodo klasične Microsoftove pisarne oz. spletne pisarne Office 365. Prihranka nad ji bilo za 500 milijonov dolarjev na naslednjih 7 letih, kar je ob vrednosti tega razpisa (35 milijonov dolarjev) zelo lepa cifra.

Google in Microsoft sta se za podaljšanje pogodbe dajala že od predlani, ko je Google celo tožil ministrtsvo zaradi domnevno pristranskih razpisnih pogojev, ki naj bi bili izrazito pisani na kožo Redmondu. Tožbo so od takrat sicer umaknili, se pa med obema podjetjema bije posebej srdit boj za pisarniške naročnike, od malih pa do največjih. Za Microsoft je vse skupaj še posebej pomembno, ker jim Pisarna, Exchange (e-pošta) in SharePoint (groupware) skupaj predstavljajo znaten delež prihodkov. Google, ki živi predvsem od iskalnika, pa je v zadnjem letu ali dveh mirno nadgrajeval svojo spletno ponudbo in pripravljal pakete posebej za podjetja in vlade.

Po dobri slovenski tradiciji Google pogodbe ni sklenil osebno, ampak preko posrednika Onix Technologies. Ministrstvo v najavi tudi ni skoparilo z lepimi besedami glede prihranka, kar zadnje dni še posebej pomembno.

Prve namestitve se začno kmalu, v produkcijo pa naj bi šli decembra.