Izvorna koda prvega Prince of Persia najdena, rešena in objavljena

Matej Huš

18. apr 2012 ob 07:54:15

Ena najbolj kultnih videoiger v zgodovini je Prince of Persia, ki je izšla leta 1989 za Apple II in postavila letvico za tisti čas izjemno visoko. Igra je prinašala precej boljšo animacijo kot takratna konkurenca, s svojim načinom igranja pa je navdahnila nov žanr iger, v katerih protagonist sicer skače po različnih platformah, a se giblje zelo realistično. Spričo svoje priljubljenost je Prince of Persia kmalu tekla na vseh mogočih operacijskih sistemih in računalnikih, sledilo pa ji je vrsto nadaljevanj znotraj iste franšize.

Sedaj je javno dostopna tudi izvorna koda prve igre. Ta je bila dolgo časa pogrešana in je veljala za izgubljeno. Jordan Mechner, ki je leta 1989 napisal Prince of Persia, je konec marca letos presenetil z najavo, da se je izvorna koda igre za Apple II našla. Pravzaprav jo je našel njegov oče med čiščenjem podstrešja, kjer je odkril škatlo s starimi disketami in kasetami. Poslal mu jo je po pošti, Mechner pa je od veselja skoraj padel vznak, saj je škatla vsebovala tudi tri diskete z izgubljeno izvorno kodo. Ta se je bila iskala zadnje desetletje, a je Mechner ni mogel najti nikjer in pri nikomer. Začel se je projekt oživljanja kode, ki je bila zapisana na treh 3,5-palčnih disketah Apple ProDOS, da bo delovala na čem modernem. Rezultati so sedaj tu.

Mechner je na githubu objavil izvorno kodo za Prince of Persia, ki je bila v letih 1985-1989 napisana v zbirniku 6502. Mechner je poudaril, da je kodo s sodelavci obnovil in javno objavil za zabavo in predvsem zato, da se ne bi izgubila na smetišču zgodovine (kot se je recimo zgodilo nešteto zgodnjim filmom, posnetih na nitratnih trakovih). Kodo lahko vsakdo pregleduje, študira, spreminja in prevaja, a pravice za distribucijo igre seveda ostajajo Ubisoftu, prvotnemu izdajatelju. Mechner je objavil celo tehnične specifikacije, ki so leta 1989 služile kot pripomoček pri prenosu igre na ostale platforme.

Prenesti kodo z zaprašenih disket ni bil tako enostavno, kot bi si kdo naivno predstavljal. Mechnerju sta pomagala tvorec DiscFerreta Tony Diaz in strokovnjak za digitalno zgodovino Jason Scott. Pri reševanju podatkov sta sestavila komponente za branje starih medijev (fotoreportaža) in mimogrede rešila nikoli izdani klon Tetrisa. Kogar zanima več o Prince of Persia, si lahko prebere tudi Mechnerjevo e-knjigo.