Windows 8 prihaja v štirih inačicah

Matej Huš

18. apr 2012 ob 08:51:09

Vrabci na vejah že čivkajo, da bo Windows 8 prvi Microsoftov operacijski sistem, ki bo tekel tudi na platformi ARM. Čeprav bo WOA (Windows on ARM) precej različen od klasičnih PC-jevskih verzij, saj na njem sploh ne bo mogoče poganjati aplikacij x86/x64 niti jih emulirati, seveda sodi v družino Windows 8. Uradno se bo imenovala Windows RT, imela pa bo še integriran Word, Excel, PowerPoint in OneTime, a bo brez Media Playerja. To bo ena izmed inačic prihajajočega operacijskega sistema, na voljo pa bodo še tri druge, je danes razkril Microsoft.

Z imeni bo nekoliko zmede, saj bo Windows 8 uradno ime novega operacijskega sistema in hkrati tudi ime ene izmed edicij (situacija spominja na irski problem, kjer je Irska uradno ime otoka in hkrati polno uradno ime istoimenske republike, ki zaseda večji del tega otoka). Verzija Windows 8 bo torej namenjena pretežnemu delu uporabnikov, ki jo bodo lahko poganjali na svojih računalnikih in tablicah. Vključevala bo vse pomembne funkcionalnosti, kot so Windows Store, Windows Explorer, Task Manager, Internet Explorer 10, Touch and Thumb, podporo več monitorjem, spreminjanje prikaznega jezika brez ponovnega zagona itd., kar je bilo v Windows 7 na voljo le v inačicah Enterprise in Ultimate. Vse verzije bodo izhajale iz angleške, ki jo bo mogoče lokalizirati povsod (tudi osnovni Windows 8) - izjema so le Kitajska in nekateri drugi trgi v razvoju, kjer bodo na voljo le lokalne verzije (podobno kot v Windows 95/98/ME).

Naslednja inačica bo Windows 8 Pro, ki podpirala vse lastnosti Windows 8 in nekaj dodatnih. Med njimi bomo našli šifriranje EFS in BitLocker, zagon z VHD-ja, Remote Desktop, virtualizacijo, podporo za vključitev v domeno, Windows Media Center itn. Rečemo lahko, da bo za večino uporabnikov naše strani to najbolj uporabna verzija sistema.

Obstajala bo še četrta verzija, ki pa je domači uporabniki ne bodo videli od blizu (razen seveda, če jo bodo prenesli s travnikov). Windows 8 Enterprise bo na voljo za podjetja in bo vključevala vse lastnosti verzije Pro in še nekaj orodij za oddaljeno skrbništvo, ki bodo poenostavila upravljanje velikega števila računalnikov v podjetjih.

Ker Microsoft z vsako verzijo spremeni razčlenitev, je vedno vprašanje, kaj se bo dalo nadgraditi in česa ne. Odločitev je kot vedno tržna, saj tehničnih omejitev za nadgradnjo poljubne verzije Windows 7 v poljubno Windows 8 ni. Kakorkoli že, Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium bo mogoče nadgraditi v Windows 8 ali Windows 8 Pro. Windows 7 Professional in Ultimate bo mogoče nadgraditi le v Windows 8 Pro. Nadgradnja z Windows XP ali Viste ne bo mogoča.