Podatki iz iskanj po Googlu razkrivajo ekonomsko moč države

Matej Huš

6. apr 2012 ob 12:31:53

Naraščajoče količine zbranih podatkov o ljudeh, za kar so v največji meri zaslužni internet in socialna omrežja, omogočajo izvedbo najrazličnejših raziskav in analiz, ki so jih v preteklosti lahko v omejenem obsegu izvajali le na podatkih, zbranih iz knjig in revij. Nadvse uporabna storitev je Google Trends, ki beleži iskalne termine. V preteklosti smo videli, da lahko z analizo iskanja podatkov o gripi zelo natančno napovemo, kdaj bo gripa najbolj razsajala. Sedaj so raziskovalci iz Bostona, Zürica in Londona raziskali, kako je naravnanost neke nacije v prihodnost ali preteklosti korelirana z njenim bogastvom.

Avtorji raziskave so za leta 2008, 2009 in 2010 na podlagi podatkov iz Google Trends ugotavljali, kako pogosto so ljudje iskali podatke o prihajajočem letu (2009, 2010, 2011) oziroma preteklem letu. Pri tem so se omejili na 45 držav. Definirali so tako imenovani indeks naravnanosti v prihodnost (future orientation index) in ugotovili, da je ta znatno koreliran (Pearsonov koeficient 0,78) z bruto domačim proizvodom na prebivalca v tej državi. Tako so Nemci in Britanci zelo naravnani v prihodnost in imajo hkrati visok BDP, Rusi pa precej manj. Mogoči razlagi sta dve. Bodisi gre za kulturne razlike v dojemanju prihodnosti in preteklosti, zaradi katerih so bolj v prihodnost usmerjene nacije ekonomsko uspešnejše, bodisi gre zgolj za razlike v informacijah, ki so zaradi različnega ekonomskega položaja držav na spletu sploh dosegljive in jih prebivalci tam zato tudi iščejo.

Zanimivo je primerjati rezultate te raziskave z nedavno metaraziskavo z Yala, v kateri so se podobno ukvarjali z dojemanjem prihodnosti in uspehom v sedanjosti. Takrat so primerjali ekonomsko moč držav glede na njihov jezik. Ugotovili so, da v državah, kjer jezik strogo razmejuje prihodnost od sedanjosti, ljudje živijo manj pripravljeni na prihodnost, kot tam, kjer se za prihodnje dogodke sme uporabljati jezikovne strukture v sedanjiku. Zdi se torej, da so v povprečju na dolgi rok uspešnejši tisti, ki prihodnost bolj načrtujejo.