Številke kreditnih kartic na rabljenih Xboxih

Mandi

31. mar 2012 ob 14:57:50

Raziskovalci z Drexel University v Philadelphia poročajo, da je z rabo splošno dosegljivih modding toolov in malo znanja mogoče z rabljenega Xbox 360 pobrati številko kreditne kartice prejšnjega lastnika, in to neodvisno od tega, če je le ta pred prodajo napravo resetiral na tovarniške nastavitve.

Postopek so preverili na več refurbished Xboxih, ki so jih kupili neposredno od pooblaščenih prodajalcev rabljenih enot, se pravi takih, ki bi morali biti uradno očiščeni (med drugim zato nosijo 90 dni omejene garancije). Nadejajo se, da je pri domači prodaji stanje samo še slabše.

Uporabnikom zato priporočajo, da pred prodajo iz naprave odstranijo trdi disk, ga priklopijo na računalnik in trajno formatirajo z uporabo namenskih orodij. Ista opozorila seveda veljajo tudi za prodajo prenosnikov in namiznih računalnikov. Hkrati so še posebej so poudarili, da Microsoft potrošnikom ne daje zadostnih informacij. Njihova orodja za formatiranje diskovnih razdelkov opozorijo pred "trajno izgubo podatkov", isto z resetiranjem Xboxa na "tovarniške nastavitve" - zato potrošniki zmotno verjamejo, da so podatki trajno izbrisani. Kot smo že večkrat pisali, to ni čisto res. Za dosego spodobno zanesljivega brisanja je namreč potrebno vsebino diska večkrat zaporedoma prepisati in pri tem paziti na morebitne skrite razdelke in druge trike.