Veliki Brat gleda

Tomi

9. feb 2003 ob 00:42:52

Predstavljajte si situacijo, da vam ukradejo nov prenosnik za slabih 700 tisočakov. Ko že mislite, da je situacija brezupna, se obrnete na policijo in prijavite krajo. Policija vam čez nekaj ur sporoči, da lahko pridete po računalnik.

Ta situacija je namreč zelo možna, vsaj kar se tiče zadnjega dela. Tako je policija v Berkshiru lastniku vrnila ukraden Tablet PC, poroča Register. Prenosnik, ki so ga podjetju Eurotechnix decembra lani ukradli (ne več) neznanci, je imel nameščen Computrace. Program, ki se za stalno namesti na disk, in ga mimogrede tudi formatiranje ne odstrani, ob povezavi na internet bazi sporoči IP številko in pa številko, s katere je potencialno vzpostavljena klicna povezava. Od tu naprej je delo rutina, pravijo v tej novici.

Kakor še pravijo v Eurotechnixu, ki je razvilo Computrace, so v zadnjem letu, odkar program kot opcijo ponujajo ob nakupu, izsledili in vrnili že med 40 in 50 prenosnikov, nekaj uporabnikom ukradenih prenosnikov pa so zagrenili življenje z rednim brisanjem podatkov z diska, kar je tudi ena od možnosti programa. Več pa tukaj.