Lani v Evropi rekordno število patentov, Slovenija v zlati sredini

Matej Huš

25. mar 2012 ob 23:28:48

Evropski patentni urad (EPO) je objavil zaključno poročilo za leto 2011, v katerem so podelili največ patentov v zgodovini. S tem se nadaljuje pozitivni trend iz predpreteklega leta, ki je bilo takisto rekordno. EPO sicer v povprečju odobri štiri izmed desetih patentnih prijav.

Lani so odobrili 244.000 patentov, kar je slabe štiri odstotke več kot leto pred tem in največ doslej. Glavnino patentov, ki jih je podelil EPO, so prijavila podjetje iz Evrope, in sicer 38 odstotkov. Daleč največji delež (14 odstotkov) odpade na Nemčijo, ki poskrbi za več kot tretjino vseh evropskih patentov. Sledijo ji Francija (pet odstotkov), Švica (3,2 odstotka) in Velika Britanija. Na drugem mestu v kontinentalni razvrstitvi so podjetja iz Azije, ki so letos zasedla tretjinski delež. Iz ZDA so prijavili 24 odstotkov patentov.

Slovenija med 38 evropskimi državami zaseda solidno 20. mesto s 176 prijavljenimi in odobrenimi patenti v lanskem letu. Predlani jih je bilo sicer nekoliko več (190). Zelo podobno se Slovenija odreže, če patente preračunamo na število prebivalcev - v tem primeru zasede 19. mesto z enim patentom v letu 2011 na 110.000 prebivalcev. V tej razvrstitvi vodi Liechtenstein pred Švico, Monakom, Luksemburgom in Švedsko.

Največ patentov je lani dobil Siemens, in sicer dobra dva tisoč. Sledijo mu Philips, Samsung, BASF, LG in Qualcomm. Med prvo deseterico je pet evropskih podjetij, dve ameriški, dve korejski in japonski Mitsubishi. Kljub krizi se torej Evropa ni odrezala nič slabše kot leta 2010.

Poglejmo še razčlembo po področjih. Največ patentov so podelili za medicinsko tehnologijo, sledijo pa elektrotehnika in energetika, računalništvo, digitalna komunikacija, organska kemija, meritve, transport, farmacija in biotehnologija. Na medicinskem področju se je število novih patentov v zadnjem letu podvojilo, skokovito rast pa beležijo tudi elektrotehnika in energetika ter računalništvo. Največji upad po drugi strani zaznavamo v farmaciji in telekomunikacijah.