Ni miru za jekleno pest

Mandi

21. mar 2012 ob 15:27:13

Minuli teden je Ameriška zveza knjižnih založnikov (AAP) gostila svoje redno letno srečanje. Glavna tema je, seveda, prehod v digitalni svet, ki so mu posvetili tudi poseben panel s samimi uglednimi gosti: šefe AAP (založniki knjig, časopisja) Tom Allen, Robert Holleyman iz BSA (veliki softweraši), Cary Sherman z RIAA (glasbeni založniki), na sliki desno, in končno še podpredsednik in prvi washingtonski lobist MPAA (filmarji), Fritz Attaway, na sliki levo. Po pričakovanjih so bile v skladu z renomejem panelistom primerno visokoleteče tudi njihove ugotovitve.

Prvič, ameriški "three strikes" režim je nared se bo začel izvrševati začetkom julija. Zanj so se z ISP-ji dogovorili že lani poleti in to na povsem prostovoljni osnovi (tj. brez zakona v smislu francoskega HADOPI ali britanskega DEA), kar je razumljivo, saj so tam ISP-ji bistveno bolj lastniško in poslovno povezani z založniško industrijo, predvsem kot dobavitelji premium kabelske in kot distributerji in producenti TV serij. V skladu z dogovorom so ISP-ji dosedaj pripravljali vso potrebno tehnično infrastrukturo za izdajanje opozoril, se pravi sprejemanje založnikovih prijav piratstva, vodenje teh prijav po imeni in priimku naročnikov, ter izvedba potrebnih ukrepov (ti. mitigation meassures). Ukrepi vključujejo vse od izdaje opozoril po spletni in papirnati pošti, omejitev hitrosti interneta na dial-up nivoje, začasni odklop naročniškega priključka in v zadnji fazi tudi tožbo zaradi kršitve avtorskih pravic. Vklop sistema se pri šestih največjih ISP-jih (cca 50% trga ali dobrih 100 mio naročnikov) začne 14. julija.

Dalje je Attaway, obdan s samimi prijatelji, zaključil, da so zgolj njihove industrije sposobne ljudem ponuditi dovolj kvalitetne produkte. "Naša podjetja znajo nekaj, kar nihče drug ne ve - kako ustvariti izdelke, ki si jih ljudje resnično želijo". S tem že želel povedati, da neodvisni pisci, bendi, filmarji in drugi ustvarjalci nimajo potrebne sposobnosti za ustvarjanje kvalitetnih, tržno uspešnih del.

Od tu dalje je lahko šlo samo še navzdol. Attaway je decembrsko-januarske poteste proti SOPI in PIPI označil za "delo manipulantov", utemeljeno na "dezinformacijah". RIIIN Cary Sherman, ki je v začetku meseca omenjene proteste že označil za one time experience, je dalje izrazil upanje, da bodo prihodnja pogajanja temeljila na "bolj racionalnih argumentih". Na mizi so namreč še dodatno povečanje statutarne odškodnine za kršitve avtorskih pravic (max 150.000 dolarjev na kršitev je že zdaj), nove omejitve proste uporabe, ter preprečitev sprejema režima dovoljene rabe za osirotela dela.

Nič novega pod soncem, torej.