Apple začenja deliti dividende in odkupovati lastne delnice

Matej Huš

19. mar 2012 ob 18:48:38

Apple se je končno odločil, kaj bo storil z naraščajočo kopico denarja oziroma ekvivalentov, ki je narasla že na več kot 100 milijard dolarjev. Že ob objavi poslovni rezultatov za predpreteklo četrtletje smo se na glas spraševali, kaj bo Apple z vsem tem denarjem. Do neke mere so namreč denarne rezerve za podjetje pomembne, saj predstavljajo najlikvidnejšo varnostno rezervo in po drugi strani omogočajo hitro reakcijo pri nenadnih možnostih za dobre naložbe, a prevelike rezerve za delničarje niso koristne.

Apple že od leta 1995 ne izplačuje dividend. Tedaj so bili neki drugi časi, ko se je Apple spopadal z resnimi težavi in je bilo njegovo preživetje ogroženo. Tedaj so se odločili, da podjetje ne bo izplačevalo dividend, marveč bo ves denar porabilo za rast in razvoj. Ko se je leta 1997 v Apple vrnil Steve Jobs, so dividende dokončno izginile iz Applovega besednjaka.

Vmes se je zgodilo marsikaj in Apple je postal eno izmed najuspešnejših podjetij na zemeljski obli, ki v enem samem četrtletju trenutno pridela več kot 10 milijard dolarjev čistega dobička. Zato so se v podjetju odločili, da bodo v naslednjih treh letih 45 milijard dolarjev (od tega leta 2013 približno 10 milijard dolarjev) iz te pogače porabili za izplačilo dividend in odkup lastnih delnic. Prve četrtletne dividende bodo izplačali v zadnjem letošnjem kvartalu, in sicer 2,65 dolarja na delnico (ob ceni 600 dolarjev na delnico je to še vedno zanemarljivo nizka številka, saj je dividendni donos med 1,6-1,7 odstotka). S tako nizko dividendo so nekoliko presenetili, a delnica podjetja danes vseeno spet zrasla za več kot dva odstotka. Poleg tega bodo začeli odkupovati tudi lastne delnice, s katerimi bodo gradili sklad za zaposlene.

Izplačilo dividend je osnovno poslanstvo vsakega podjetja, saj delničarji kot lastniki podjetja za svoj vložek zahtevajo donos, ki je zaradi dodatnega tveganja praviloma višji od donosa varnejših inštrumentov, npr. bančnih depozitov, državnih obveznic, ali podjetniških obveznic visoke bonitete. Za nakup lastnih delnic pa se podjetje odloči, ko uprava po pooblastilu delničarjev oceni, da je izdanih delnic preveč. Pomeni, da bi podjetje uspešno poslovalo tudi z manj kapitala, zato z nakupovanjem lastnih delnic vrača kapital delničarjem in jih umika iz obtoka. Posledica je rast delnice zaradi neposrednega nakupnega pritiska in posredno zaradi zvišanja lastniškega deleža preostalih delnic. Lastne delnice lahko podjetje umakne ali pa jih uporabi za stimulacijo zaposlenih z različnimi programi bonusov in nakupnih opcij. Prav to bo storil Apple, ki svoje zaposlene delno plačuje in s tem motivira prav z nakupnimi opcijami za svoje delnice.

Tim Cook je na današnji novinarski konferenci poudaril še, da ni nobenega strahu, da bi Applu zmanjkalo denarja. Še vedno ga bodo imeli dovolj, da bodo pripravljeni na morebitne ugodne nakupne in investicijske priložnosti, a bodo hkrati pazili, da ga ne bo preveč.