Naslednji Xbox prihodnje leto, bržkone brez optične enote

Matej Huš

12. mar 2012 ob 13:38:41

Naslednika priljubljene Microsoftove igralne konzole Xbox 360 bomo dočakali prihodnje leto, pravijo viru blizu Redmonda. Uradna predstavitev naj bi bila napovedana za junij 2013, na prodajne police pa naj bi prispel prihodnjega septembra. Še leto pozneje, torej 2014, načrtujejo izid nove verzije Kinecta HP2, ki bo precej bolj natančen od trenutne verzije.

Ali bo Xbox Loop/Durango, kot se za zdaj kodno imenuje naslednik Xboxa, resnično naprodaj od septembra 2013, ni odvisno le od Microsofta. Svoj delež morajo dodati tudi proizvajalci iger, ki so že začeli dobivati prve verzije SDK-jev (software development kit) zanj. Prav tako so glasne špekulacije, da naj bi Microsoft za prve vtise o novincu poskrbel že letos maja na konferenci E3 v Los Angelesu. Taktika je nekoliko tvegana, saj želijo s tem ljudi odvrniti od nakupa konkurenčnega Wiija U, ki je dvakrat zmogljivejši od Xboxa 360, a s tem tvegajo tudi kanibaliziranje lastnega Xboxa 360 v vmesnem času do izida Xboxa Loop.

Slednji pa ob izidu bržkone ne bo imel optične enote, poroča Daily Mail. S tem želi Microsoft poskrbeti, da bosta v prvem planu internetna storitev Xbox Live, prek katere je možno s spleta pretočiti igre, filme itd. S tem bo uporabnost konzole v regijah s slabšo internetno povezavo načeta, hkrati pa bodo uničili združljivost s prejšnjimi verzijami iger za Xbox in Xbox 360. Trenutno se omenja srednja pot, ko naj bi združljivost dosegli z izmenljivim solid-state pomnilnikom, pri čemer njegov format in implementacija še nista znana. Nad odsotnostjo optičnih enot zagotovo ne bodo navdušeni prodajalci iger, saj jih bo Microsoft z Xbox Live elegantno obšel in prodajal igre neposredno od založnikov. Konkurenta Wii in PlayStation optične enote za zdaj ohranjata.