AMD potrdil obskurnega strojnega hrošča v svojih procesorjih

Matej Huš

6. mar 2012 ob 20:50:04

AMD je potrdil odkritje avtorja operacijskega sistema DragonFly BSD Matta Dillona, da imajo nekateri njihovi procesorji hrošča, ki povzroči napačno izvajanje programov v specifičnih okoliščinah. Dillon je o hrošču prvikrat javno pisal že lanskega decembra, a je imel obilico težav z reprodukcijo napake. Po več mesecih dela je uspel izdelati posebej prilagojeno distribucijo DragonFly BSD-ja, ki hrošča vsakokrat reproducira že v slabi minuti.

AMD je včeraj uradno potrdil, da omenjeni hrošč obstaja. Kot je zapisal Dillon, je AMD po nekaj izmenjanih elektronskih sporočilih in podrobni analizi ugotovil, da gre za pravega hrošča. V izjavi za javnost so nato javno podrobnosti. Napaka nastopi pri procesorjih Opteron serij 2300, 8300 (Barcelona in Shanghai), 2400, 8400 (Istanbul) in 4100, 6100 (Lisbon in Magny-Cours), kadar se pri prevodu programa uporabi prevajalnik GCC in koda programa vključuje specifično zaporedje ukazov back-to-back pop in return.

Gre za obskurno napako, ki na ogromno večino uporabnikov ne vpliva. Kako redko se pojavi, priča že Dillonov trud, da se je po več mesecih končno dokopal do kode, ki vsakokrat reproducira hrošča, saj je ta izjemno občutljiv. Hrošč je tako povsem neprimerljiv z velikim Intelovim fiaskom leta 1994, ko so v Pentiumih odkrili hrošča pri računanju s plavajočo vejico.

AMD je dejal, da je obvoz (workaround) že pripravljen, medtem ko samih čipov jasno ne morejo spremeniti. Pričakujemo detajlni opis problema in nadgradnjo prevajalnikov, ki bodo hrošča upoštevali in se mu izognili.