Samsung se bo preusmeril na OLED, LCD-ji zgodovina

Matej Huš

20. feb 2012 ob 14:25:10

Južnokorejski elektronski gigant Samsung je danes potrdil predvidevanja iz prejšnjega tedna, da se umikajo iz proizvodnje LCD-jev. Ker je ta del proizvodnje že lani konstantno prideloval izgubo in ker obeti za prihodnja leta niso nič boljši, so se odločili oddvojiti proizvodnjo v novoustanovljeno podjetje Samsung Display, ki bo z boljšo odzivnostjo na spremembe na trgu poizkusilo iz proizvodnje LCD-jev izvleči dobiček.

Prvi bum proizvodnje in prodaje LCD-jev se je iztekel, ko je večina uporabnikov zanje zamenjala stare monitorje s katodno cevjo, drugi bum pa se je končal pred kratkim, ko se je končalo množično zamenjevanje starih televizorjev z LCD-ji. Zaradi tega se v prihodnosti pričakuje slabša prodaja LCD-jev, in sicer naj bi se trg do leta 2015 skrčil za osem odstotkov na 92 milijard dolarjev letno. Samsungov LCD-oddelek je že v lanskem letu pridelal 750 milijard vonov izgube (500 milijonov evrov), zato so v podjetju precej črnogledi. S podobnimi tegobami se spopadajo tudi ostali proizvajalci, zato se je Sony že decembra umaknil iz partnerstva Sony-Samsung za proizvodnjo LCD-jev, ki je trajalo sedem let.

V Samsungu so povedali, da se bodo v matičnem podjetju osredotočili na proizvodnjo zaslonov tehnologije OLED. Tod so številke in obeti bolj pozitivni, saj naj bi trg OLED do leta 2018 porasel za petkrat na 20 milijard dolarjev letno. Samsung bo tako letos za razvoj zaslonov porabil 6,6 bilijona vonov (4,4 milijarde evrov), od česar bo šel za LCD-je zanemarljiv delež, so povedali. Za OLED, kjer Samsung s 95-odstotnim tržnim deležem absolutno dominira, bodo šle tri četrtine. Medtem pa Samsung Display upa, da bodo na svojem uspešnejši, saj bodo laže načrtovali svojo strategijo in hitreje sprejemali poslovne odločitve, kakor če bi bili del velikana Samsung.