Coreboot prihaja na prenosnike

Matej Kovačič

5. feb 2012 ob 14:14:18

Coreboot je projekt katerega cilj je napisati odprtokodno alternativo za BIOS (včasih se je projekt imenoval LinxuBIOS), torej razviti odprtokodno strojno programsko opremo (ang. firmware), ki bo nadomestila (in izboljšala) obstoječi BIOS.

Projekt traja že kar nekaj časa, a kot kaže, lahko v prihodnosti pričakujemo še konkretnejši napredek na področju prenosnikov.

Na letošnjem srečanju članov odprtokodne skupnosti FOSDEM 2012 v Bruslju, je namreč eden glavnih razvijalcev projekta, Carl-Daniel Hailfinger, predstavil prihodnost projekta, ki se bo v tem letu usmeril na prenosnike.


Coreboot trenutno podpira preko 230 matičnih plošč za strežnike in namizne računalnike, žal pa je na prenosnikih slabo zastopan.

V intervjuju za FOSDEM 2012 je Carl-Daniel Hailfinger povedal, da se bodo razvijalci v prihodnje močneje usmerili na podporo matičnim ploščam v prenosnikih. Povedal je tudi, da glede uporabe Coreboota potekajo pogovori z enim izmed večjih proizvajalcev prenosnih računalnikov. Tako morda lahko v naslednje pol leta na tržišču pričakujemo prve prenosnike z že nameščenim Corebootom.

Coreboot sicer zelo dobro podpira AMD matične plošče in razvijalci obljubljajo, da bodo AMD novo strojno opremo podpirali praktično takoj, ko se bo znašla na tržišču.

Coreboot danes že uporabljajo številne vgradne naprave, kot npr. požarni zidovi in multimedijske naprave, ki zahtevajo visoko hitrost zagona sistema (zagon matične plošče do nalaganja operacijskega sistema je s Corebootom mogoč v manj kot 500 milisekundah), nizke latence, visoko zanesljivost delovanja ter visoko varnost. Pomemben faktor za proizvajalce strojne opreme je tudi odsotnost plačevanja licenčnin.

Hailfinger je potrdil, da nekateri večji uporabniki želijo Coreboot podporo za povsem avtenticiran zagon sistema (tim. completely authenticated boot chain), s čimer si želijo zagotoviti visoko stopnjo zaščite pred zlonamerno programsko kodo. Coreboot podpora za to bo napisana še v tem letu.

Že čakamo.